Katten på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: LARS-GUNNAR BENGTSSON LGB/Arkivbild

18 förvildade katter i Sandviken omhändertas av länsstyrelsen

Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat att omhänderta närmare 20 förvildade katter på en mindre ort i Sandvikens kommun.

Det var redan 2022 som länsstyrelsen uppmärksammade de förvildade katterna på fastigheten. Då kunde länsstyrelsen själva räkna till fem katter, medan boende på fastigheten uppskattade antalet till det dubbla. Då förelades de boende att se till att katterna fick tillräcklig tillsyn.

Fördubblat antal

I början av det här året gjordes en ny tillsyn. Där kunde länsstyrelsens inspektörer konstatera att de boende inte följt det föreläggande som man fått tidigare. Antalet katter hade i det närmaste fördubblats. De boende i fastigheten uppskattade dem till 17 – 18 stycken.

Kan avlivas

Länsstyrelsen beslutade i början av maj att katterna ska omhändertas med omedelbar verkan. Vad som kommer att hända med de omhändertagna katterna är oklart. Är de allt för förvildade kommer de med största sannolikhet att avlivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.