Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blixtens matte Maria misstänker att han blivit skjuten med luftpistol. Foto: Saga Dillner/SVT

Grannar i Valbo misstänker luftpistolskytt bakom skadade katter

Publicerad

Dagarna innan jul började Maria Stigenbergs katt Blixten att bete sig konstigt. Han ville inte komma in och drog sig undan. Det var då Maria upptäckte hålet vid Blixtens svansrot, som GD var först med att berätta.

Maria Stigenberg från Valbo förklarar att hon frågade i ett inlägg i områdets samverkansgrupp om fler upptäckt konstiga skador på sina katter.

Där visade det sig att Blixten inte var den enda som blivit utsatt.

– När det kommer in en till och en till och sen min granne som alla beskriver samma typ av skada, då är det för många tillfälligheter, säger Maria Stigenberg.

Nu misstänker boende i området att katterna blivit skjutna med luftpistol.

Historien upprepar sig

Att katter blir skjutna med luftpistol är inget nytt i kommunen. Senast i somras dök husdjuren i södra Bomhus upp med skottskador.

– Det var en tjej som hörde av sig och berättade om händelsen i Bomhus. Hennes katt blev skjuten och hon beskrev exakt samma typ av hål, säger Maria.

Djurplågeri

Efter att fler och fler i Marias villaområde vittnat om liknande skador gjorde hon en anmälan om djurplågeri. Men med bristen på bevis och fakta finns det inte mycket som polisen kan göra.

Polisen menar att tidsaspekten av brottet är viktigt och speciellt spår som kan leda vidare.

– Man ska ringa polisen. Är det flera som är utsatta, då vill man att alla ska ringa polisen och anmäla. Det tankesättet gäller oavsett brott, säger Mattias Rutegård, presstalesperson, polisen.

Nu vädjar Maria om att boende ska hålla ögonen öppna och anmäla om fler skador på katterna i området upptäcks.

– Jag vill inte skrämma upp folk eller till 100 procent påstå att någon skjuter katter, men det är svårt att släppa den misstanken, menar Maria Stigenberg.

Blixten repar sig

Maria berättar att blixtens skador har läkt ihop fint trots att det varit både djupt och infekterat.

– Han gick med tratt i två veckor och dränage, säger hon.

Blixten höll sig undan ett tag efter händelsen men börjar idag att bli sig själv igen.

Hör Maria om misstankarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.