Foto: Roger Nilsson

21-åring brände upp Gävlebocken – slipper fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot den 21-årige bockbrännaren. Han döms till villkorlig dom, böter och ska också betala ett skadestånd på drygt 100.000 kronor för grov skadegörelse.

21-åringen identifierades efter att hans DNA hittats i en mössa som tappats i samband med branden. Och han har erkänt att han tände på Gävlebocken den 27 november förra året, bara timmar efter firandet av Gävlebockens 50-årskalas på Slottstorget i Gävle.

Kommunen inte nöjd med domen

Gävle tingsrätt dömer mannen skyldig till grov skadegörelse. Han får villkorlig dom och böter. Mannen ska också betala 100.000 kronor i skadestånd till Gävle kommun. Men kommunen är inte nöjd.

Gävlebocken

– Skadeståndet står inte alls i proportion till den verkliga kostnaden för bockbranden. Bocken betyder fantastiskt mycket för Gävle, och ökar i betydelse för vårt näringsliv, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef Gävle kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet