Katten på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: TT/arkiv

25 katter hölls instängda i Nordanstig – tre sköldpaddor omhändertogs direkt

Uppdaterad
Publicerad

Omgående åtgärder krävs av två djurägare i Nordanstig. Enligt länsstyrelsen förvarades 25 katter, vars päls var smutsig av avföring, i utrymmen utan dagljus och flera av dem var i behov av veterinärvård. De två kvinnorna har tidigare fått anmärkningar vid sju tillfällen mellan 2011 och 2018.

Tre perserkatter instängda i ett litet duschutrymme utan fönster, en kattunge med pälsen fylld av diarré, totalt 25 katter varav flera behövde kontrolleras av veterinär – listan kan göras lång över de scener som mötte länsstyrelsens inspektörer när de efter en anmälan inspekterade en bostad i Nordanstig i slutet av november. Totalt hölls 25 katter uppdelade i flera rum utan dagsljus.

Sköldpaddor omhändertogs

Förutom att omgående åtgärder behövde vidtas för katterna så omhändertog länsstyrelsen även tre stycken sköldpaddor.

Enligt länsstyrelsens beslut har kvinnorna som ägde djuren inte fått någon möjlighet att yttra sig eftersom beslutet gäller allvarligare brister. Vidare menar länsstyrelsen att kvinnorna saknar tillstånd för att ha fler än nio katter över tolv månader.

Anmärkningar redan 2011

Det är dessutom inte första gången parets djurhållning fått skarp kritik från länsstyrelsen i Gävleborg. Mellan 2011 och 2018 fick de två kvinnorna sju anmärkningar på sin djurhållning.

Bland annat har det saknats mjuka liggplatser för hundvalpar, värmekälla saknades för en sköldpadda och vid flera tillfällen har länsstyrelsen anmärkt på att katter förvaras i för små utrymmen utan dagsljus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer