3,5-åriga Signe från Hudiksvall drabbades av leukemi. För att på något sätt kunna hjälpa till anordanade hennes släktingar en insamling till Barncancerfonden, som slog Sverigerekord. Foto: SVT

Signe drabbades av leukemi – Hudiksvallsborna gjorde rekordinsamling

Uppdaterad
Publicerad

För två månader sedan drabbades 3,5 åriga Signe i Hudiksvall av Leukemi. I en handvändning vändes livet upp och ner för familen. För att på något sätt kunna hjälpa till anordanade hennes släktingar en insamling till Barncancerfonden, som slog Sverigerekord.

Lilla Signe har fått komma hem några dagar från sjukhuset i Uppsala där hon annars har tillbringat den mesta av tiden sedan det ofattbara beskedet för två månader sedan.

– Det var så klart en chock och svårt att ta in när läkaren kom in och sa att det var leukemi, det var som en mardröm. Första månaden var värst. Sen började man att acceptera det för man vet att man inte har något val. Vi måste bara kämpa, säger Signes mamma Linnea Andersson.

Positiv prognos

Att ge upp var heller inget alternativ för Signes nära släktingar. De drog igång ”Walk of Hope”, ett av barncancerfondens event för att samla in pengar till forskning om barncancer.

Signe behandlas nu med cellgifter och kommer få göra det under två och ett halvt år. Prognosen ser positiv ut, men mer forskning behövs för att kunna rädda fler.

– Jag tror att det är runt 90% av barnen som överlever leukemi och det ser ljust ut för Signe. Processen är ju lång och jobbig, men det ska vi klara. Hon kommer att klara det, hon är grymt stark, säger pappa Jens Höglund.

I klippet ovan hör du hur mycket pengar insamlingen drog in och vad stödet från Hudiksvallsborna betyder för familjen.

Symptom och behandling av leukemi

Akut lymfatisk leukemi (ALL) är den vanligaste formen av leukemi och utgör cirka 90 procent av alla leukemifall.

SYMTOM:

Blekhet, trötthet, bensmärtor, ökad tendens att få blåmärken, och infektionskänslighet som visar sig som upprepade infektioner kan vara tecken på leukemi. Ett kännetecken för sjukdomen är att barnet stadigt blir allt sämre.

BEHANDLING:

ALL behandlas normalt med cytostatika under två och ett halvt års tid. I början är behandlingen intensiv och de flesta medicinerna ges i blodet medan man framförallt sista året huvudsakligen får en mildare behandling med tabletter.

Alla former av ALL  behandlas i princip lika under de första fyra veckorna. Beroende på hur barnet svarar på behandlingen och vilka genetiska avvikelser som finns i leukemicellerna, kan läkarna göra en riskindelning som sedan avgör hur intensiv den fortsatta behandlingen behöver vara.

Barnet får då antingen standard-, medeleller högriskbehandling, där man vid högrisk ibland också inkluderar stamcellstransplantation.

Källa: Barncancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.