Axel fick en hjärntumör när han var nio. Hör honom och hans mamma Helena berätta i klippet. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Allt fler barn överlever cancer

Publicerad

Varje år drabbas omkring 100 barn i Stockholms län av cancer. Men enligt Barncancerfondens senaste siffror överlever allt fler och i dag lever 85 procent fem år efter diagnosen. Ett av de barn i Stockholm som gått igenom en tuff behandling är Axel Svensson.
– Först sa läkarna att det var en dum knöl, säger Axel som var nio när han fick en hjärntumör.

Överlevnaden i barncancer mäts utifrån hur många barn som lever fem år efter cancerbeskedet. De senaste siffrorna från Barncancerfonden visar att 85 procent av de barn som drabbas i dag överlever, jämfört med tidigare 80 procent. Trots det är barncancer den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige.

Axel har levt fem år med cancer

I sommar har det gått fem år sedan Axel Svensson och hans familj fick besked om att Axels huvudvärk och illamående berodde på en hjärntumör i hans lillhjärna. Då hade Axel just börjat i trean i skolan i Bagarmossen.

När läkarna i augusti 2014 hittade Axels hjärntumör erbjöds familjen kuratorstöd, något som de tackade ja till.

– Men det kändes inte bra just då så det blev bara ett tillfälle. Kanske var vi inte mottagliga då, och sedan blev vi aldrig tillfrågade igen, säger Axels mamma Helena som önskar att ett samtalsstöd hade erbjudits även senare under Axels behandling.

Brister i stöd för cancersjuka

Enligt Barncancerfonden brister det psykosociala stödet många gånger till drabbade familjer.

– Barncancerfonden har därför startat ett samtalstöd via Skype till familjer där barn drabbats av hjärntumör eller fått återfall, säger Yvonne Nordlind, chef för avdelningen Råd och stöd på Barncancerfonden.

– Vi har även, tillsammans med barnonkologin, påbörjat arbetet med att ta fram en vårdmodell som ska garantera ett likvärdigt psykosocialt stöd till drabbade familjer, fortsätter hon.

Om statistiken

Visa

Statistiken bygger på siffror från det Svenska Barncancerregistret och Cancerregistret. Överlevnaden i barncancer mäts i femårsöverlevnad. Det vill säga hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade. Hur stor chansen är att överleva barncancer beror mycket på cancertypen.

Källa: Barncancerfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer