Till vänster torkade tjurpenisar, och till höger djurkroppar, var några av fynden. Foto: Ur polisens förundersökning

35 000 kronor i böter för svartslakteri i Ljusdal

Publicerad

En man i 45-årsåldern i Ljusdal döms för brott mot livsmedelslagen. Han har bedrivit ett slakteri utan tillstånd och därmed släppt ut icke godkända produkter på marknaden.

Mannen har förklarat att han slaktade djur endast för att hjälpa lantbrukare som behövt nödslakta sina djur. Det har handlat om så kallad hemslakt, även om det har skett på mannens egen gård, vilket inte kräver tillstånd.

Tingsrätten gör dock bedömningen att omfattningen har varit så stor att verksamheten är att bedöma som ett livsmedelsföretag. När mannen har lämnat tillbaka kött till lantbrukaren har han därmed släppt ut livsmedel på marknaden från en icke godkänd anläggning.

Förutom djurkroppar hittades en mängd djurhudar, tjurpenisar och andra torkade slaktdetaljer på mannens gård. Djurhudar omfattas inte av livsmedelslagens bestämmelser, och de torkade djurdelarna var enligt mannen tänkt att bli hundfoder, vilket inte heller omfattas av livsmedelslagen. Den delen av åtalet ogillas därmed.

Kritik mot handläggningstid

Åklagaren hade yrkat på en företagsbot om 100 000 kronor, Hudiksvalls tingsrätt sänker summan till 35 000 kronor. Dels på grund av att omfattningen inte var lika stor som jämförbara fall där böteslappen blivit större, men också för att utredningstiden hos Åklagarmyndigheten och tingsrätten har varit ”oacceptabelt lång”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.