Foto: Ur polisens förundersökning

Tjurpenisar och djurkroppar – rättegång om misstänkt svartslakteri

Publicerad

Under tisdagen hölls förhandlingar i Hudiksvalls tingsrätt mot en en man i 45-årsåldern som är åtalad för brott mot livsmedelslagen. Han är misstänkt för att ha bedrivit styckningsverksamhet utan godkännande av Livsmedelsverket och genom det riskerat att utsätta andra för fara.

Det var efter ett tips som kommunens miljöenhet, Länsstyrelsen och Polisen gjorde ett oanmält besök hos 45-åringen hösten 2016. De hittade bland annat slaktade djurkroppar från fyra nötdjur, styckdetaljer från två nötdjur, 68 nöthudar, 700 liter benrester, ister och mer än hundra torkade tjurpenisar.

Den misstänkte mannen nekar till att ha gjort något brottsligt, han säger att han enbart hjälpt bönder som varit tvungna att nödslakta sina djur. De hävdar att det har handlat om så kallad hemslakt, där det är tillåtet att slakta, stycka och äta sitt eget kött utan tillstånd eller att det ska vara veterinärbesiktigat. Men åklagare Christer Sammens menar något annat.

– Att förflytta köttet är inte tillåtet vid hemslakt. Det går inte att spåra produkterna som heller inte är säkra om det inte är veterinärbesiktigat, säger han.

Enligt försvaret är lagen diffus och öppen för tolkning och förbjuder inte flytt av kött vid hemslakt.

Åklagaren har yrkat på att 45-åringen genom sitt företag ska betala en företagsbot på 100 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.