Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få reda på vilka grupper som drabbas hårdast när kommunen ska spara 180 miljoner i klippet ovan. Foto: Amanda Alvarsson/SVT

Gävle kommun ska spara 180 miljoner – de kan drabbas hårdast

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska krisen har lett till att välfärden i Gävle kommun måste spara 180 miljoner kronor – vilket drabbar pensionärer, studenter och utsatta barn allra hårdast.

Det är Gävle kommuns tre välfärdsnämnder som förra veckan la fram ett sparförslag som inte bara innebär mindre pengar till verksamheterna men också nedskärningar.

Om förslaget ska slås igenom beslutar de individuella nämnderna om senaste den 22 februari. SVT har sammanfattat vad förslaget innebär för de tre grupper som kan komma att drabbas hårdast – pensionärerna, studenterna och utsatta barn i klippet ovan.

Beslutet är taget

Socialnämnden och arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden har under veckan fattat beslut om besparingar. Det kommer bland annat påverka nya placeringar vid till exempel HVB-hem och Aktivitetshuset och möbel- och hantverksgruppen kommer läggas ner.

På torsdagen blev det även klart att omvårdnadsnämnden fattat beslut om besparingarna. Det innebär bland annat att 75 anhöriganställda sägs upp och en avdelning för avlastning stängs.

Få koll på Gävle kommuns sparförslag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.