Marisleidys Suarez från Cuba är utbildad sjuksköterska i sitt hemland. Nu har hon fått extratjänst på Karlslunds äldreboende i Bollnäs. Foto: Mikael Johansson/SVT

80 extratjänster hittills – fler till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Finansministern sätter nu press på kommuner och landsting för att få fram flera extratjänster. Men alla kommuner har inte misslyckats. Bollnäs ligger i toppen i landet när det gäller att få fram extratjänster.

– Politikerna har sagt åt oss att satsa på det här och facket har varit väldigt tillmötesgående, det är därför som det gått så bra, säger Katarina Ahlström, arbetsmarknadskonsult på Bollnäs kommun och en av de som jobbar med att få fram extratjänster.

Totalt har Bollnäs lyckats få fram 80 extratjänster. Extratjänster har funnits sedan hösten 2015 och de riktar sig till långtidsarbetslösa och nyanlända. Extratjänster innebär att kommuner, landsting och privata utförare inom välfärden kan anställa en extra resurs och få ekonomiskt stöd motsvarande lönekostnaden i upp till tolv månader.

I förra veckan kritiserade finansminister Magdalena Andersson kommuner och landsting för att det ordnats för få extratjänster.

Trots att man lyckats så bra i Bollnäs möter man nu upp kravet från finansministern.

– Vi räknar med att få fram ytterligare extrajobb under hösten, säger Katarina Ahlström.

Karlslunds äldreboende i Bollnäs har fem extratjänster.

– Vi har tio våningar i huset, vi skulle kunna ha en extratjänst på varje våning. Det skulle vara mycket bra för de som bor här, säger Joakim Karlsson, enhetschef på boendet.

– Jag trivs jättebra. Jag tror det här är en bra början för att kunna komma vidare och få ett jobb, säger Marisleidys Suarez som har en av extratjänsterna på Karlslund.

– Jag har en sjuksköterskeutbildning från mitt hemland. Det är som det jag hoppas kunna jobba i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.