Stockholm stad ska inrätta 562 extratjänster i år. Hittills har kommunen lyckats skapa cirka 50 – 100. Foto: TT

Finansministern kräver fler extratjänster

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen sätter press på kommuner och landsting att anställa personer på extratjänster. Det nya målet är 6.500 extratjänster vid årsskiftet och föreslår nu att 500 miljoner kronor i budgeten avsätts till stöd för de som anställer.

– Ja, det har varit alldeles för trögt . Här tycker jag att både kommuner och landsting kan göra ett bättre jobb än de gör i dag och se till att människor som står långt från arbetsmarknaden får en chans att komma in, säger finansminister Magdalena Andersson till SVT.

Regeringen föreslår därför i höstens budget 500 miljoner i stöd till de kommuner och landsting som anställer personer som står långt från arbetsmarknaden med hjälp av extratjänster.

Moderaterna: Skattepengarna kan användas bättre

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson menar dock att regeringen väljer att lägga alltför många skattekronor på att nå sitt mål med extratjänsterna och att pengarna kan användas på bättre sätt.

– Det behövs kraftfull politik som leder till riktiga jobb för fler. Arbetsmarknaden behöver lärlingsanställningar, ett breddat RUT och andra reformer som vi vet fungerar, säger hon.

Staten står för hela kostnaden under två år

Extratjänster är en subventionerad anställningsform riktad till nyanlända och långtidsarbetslösa. Och det är staten som står för hela kostnaden för den anställde under maximalt två år.

Regeringens mål är 20.000 extratjänster till 2020 men hittills har det bara blivit 3.600 extratjänster.

Därför sätter regeringen nu upp ett nytt delmål, till årsskiftet ska det finnas 6.500 extratjänster.

6.000 tjänster inom kommunerna och 500 inom landstingen . Och regeringen kommer att sätta upp ett särskilt beting för varje kommun respektive landsting.

Få extratjänster ha skapats hittills

Exempelvis ska Stockholm stad inrätta 562 extratjänster i år. Hittills har kommunen lyckats skapa cirka 50 – 100 sådana extratjänster.

Göteborg får ett beting på 334 extratjänster och Malmö 197 .

Ett 50-tal kommuner har hittills lyckats med sitt åtagande att anställa på extratjänster . Och en del kommuner har inga extratjänster alls.

Regeringen avsätter nu 500 miljoner nästa år att fördela på de kommuner och landsting som anställer personer på extratjänster.

– För varje som man har i extratjänst så får man ytterligare resurser. Då kan man använda dom till att anställa fler personer eller nåt annat som kommunerna tycker är viktigt.

– Vi vill att fler kommuner ska använda den här möjligheten . Förutom att staten står för hela lönen så får man därutöver en extra bonus när man anställer på extratjänster . Det är bra för kommunerna, faktiskt för alla oss som bor i Sverige när vi får bättre kvalitet i dom här verksamheterna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.