Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jernvallens senaste tillskott, Ferrum arena, är under konstruktion. I klippet följer SVT Gävleborg med in i det som ska bli Sandvikens nya multiarena. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

86 år efter Jernvallens invigning – nu tar Sandvikens nya multiarena form

Uppdaterad
Publicerad

När Jernvallen invigdes 1938 kallades den Europas modernaste idrottsanläggning. Nu kompletteras området med en ny storsatsning – multiarenan Ferrum arena. I augusti är det tänkt att vara klart. SVT Gävleborg fick tillfälle att ta en titt på hur det går med bygget.

Bygget är budgeterat till 370 miljoner kronor och har fått ett investeringsstöd på drygt 100 miljoner från Göranssonska stiftelserna.

Inte bara idrottsarena

– Här är det 1100 sittplatser och det kommer även vara förberett för evenemang, konserter och föreställningar berättar Kenneth Johansson som är Sandvikens kultur- och fritidschef när han visar runt i lokalerna som börjar ta form.

Med på turen kommer även representanter för SAIK innebandy.

– Fantastiskt! Man har väntat på att komma in här sedan man hörde att det skulle bli en ny hall, säger Karl Hagsjö som är spelare i klubben.

Gläder gymnaster

Några andra som nog gläder sig litet extra över den nya arenan är Sandvikens gymnaster i SGA.

– De har stor verksamhet och har efterlyst lokaler i många år så det är kul att kunna ge dem allra bästa förutsättningar, säger Kenneth Johansson.

Sedan starten 1938 har det gjorts en hel del stora investeringar på Jernvallsområdet. Inte minst för stod Göransson arena färdig 2009.

I klippet visas bilder från Jernvallen på 40-talet och så följer vi med på en rundtur på bygget.

Göranssonska Stiftelserna

Göranssonska Stiftelserna är tre stiftelser som grundats av ättlingar till Göran Fredrik Göransson, som startade Sandvikens Jernverk 1862. Stiftelserna verkar i Sandvikens kommun och delar varje år ut miljonbelopp till sökande organisationer och privatpersoner. De satsar främst inom barn- och ungdomsverksamhet, verksamhet för funktionshindrade och personer med funktionsnedsättning.

Källa: gorranssonska.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.