Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Catrin Listad försvarar en av de misstänkta mördarna för mordet på Söder i Gävle trots att hon har haft en relation med en gängkriminell man som legat i konflikt med den mördade mannen. Se hur allt hänger ihop i videon. Foto: SVT grafik/Polisens förundersökning

Advokat hade relation med gängkriminell – nu försvarar hon mannen som misstänks ha mördat exets fiende

Uppdaterad
Publicerad

På måndag inleds rättegången om mordet på Söder i Gävle i november 2021. Advokat Catrin Listad försvarar en av de misstänkta mördarna trots att hon har haft en relation med en gängkriminell man som legat i konflikt med den mördade mannen. 

– Framförallt finns det frågetecken kring förtroendet från den målsägandes anhöriga , säger åklagare Therese Stensson. 

Utöver sin relation till den mördade mannens fiende har Catrin Listad även en liggande anmälan hos Advokatsamfundets disciplinnämnd för händelser som skedde under konflikten mellan männen. Trots det försvarar hon nu en av de misstänkta mördarna.

Men vi tar det från början. 

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Efter skjutningarna i Gävle 2020 riktades misstankar om medhjälp till vapenbrott mot advokat Catrin Listad som företrädde en av de åtalade männen. Hon satt med i bilen vid en misstänkt vapentransport och betalade för en lägenhet i Gävle där mannen bodde, där det misstänkts funnits narkotika och ammunition. Det skulle visa sig att de hade en kärleksrelation.

Brottsutredning lades ner

Brottsutredningen mot Catrin Listad lades ner men en anmälan till Advokatsamfundets disciplinnämnd upprättades då det uppdagats att hon hade gjort flera ekonomiska överföringar till honom som inte sågs som knutna till hennes uppdrag. Hon hade bland annat hyrt en bil till honom, köpt en mobiltelefon och betalat för hotellrum där de bott tillsammans.

Mannen som Listad hade en relation med tillhör det gäng som polisen kallar den blå grupperingen. Denna gruppering har sedan skjutningarna 2020 legat i konflikt med den så kallade röda grupperingen.  

Den 21 november 2021 mördades en av ledarna i röd gruppering på Brunnsgatan i Gävle. Advokaten som tillsätts för att företräda en av de misstänkta mördarna är – Catrin Listad.

”Föreligger inte några hinder för mig att företräda aktuell klient”

“Jag gjorde bedömningen att det inte förelåg jäv eller någon annan omständighet som utgjorde hinder för mig att fullt ut tillvarata min klients intressen. Inte heller har det under förundersökningens gång eller efter det att åtal har väckts i målet, uppstått omständigheter som strider mot min klients intressen. Min klient har fortsatt fullt förtroende för mig och mitt arbete. Min bedömning är därför att det inte föreligger några hinder för mig att företräda aktuell klient”, skriver Catrin Listad i ett mail till SVT Gävleborg.

Åklagare kritiska

Åklagare Therese Stensson kontaktade advokat Catrin Listad när det framgick att hon skulle företräda den misstänkta mannen.

Hör åklagarens kritik i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar åklagare Therese Stensson varför hon tycker att det finns frågetecken kring tillsättandet av Catrin Listad som advokat i målet. Foto: SVT

Vice chefsåklagare Micael Dahlberg upprättade anmälan mot Listad till advokatsamfundets disciplinnämnd förra året.

Hör bakgrunden till anmälan i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så säger vice chefsåklagare Micael Dahlberg om varför han upprättade en anmälan mot Catrin Listad till Advokatsamfundet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Mer i ämnet