Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
390 000 kronor i ersättning från staten får en av männen som friades från dödsskutningen på söder 2021. Foto: Stefan Larsson/SVT

Dömdes för dödskjutning på Söder i Gävle tingsrätt – nu frias männen av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

De två männen i 20-årsåldern som dömdes i tingsrätten för dödsskjutningen på söder i Gävle förra året frias av hovrätten. Hovrätten menar att det inte går att utesluta andra gärningsmän.

Männen greps kort efter mordet på Brunnsgatan i Gävle i november och en oenig tingsrätt i Gävle dömde männen för mord i juni.

Enligt åtalet var de tilltalade involverade i en gängrelaterad konflikt med den mördade mannen. Försvarssidan menar att det inte går att utesluta att någon annan i den kriminella grupperingen de dömda männen är med i kan vara gärningsmän.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Hovrätten går på försvarets linje och friar männen för mord.

– Vi har prövat åklagarens bevisning och undersökt om det sammantaget går att utesluta andra gärningsmän. Vi har kommit fram till att det håller inte hela vägen. De är inte bundna till att vara gärningsmän sett till bevisningen, säger Mats Fällström, Hovrättsråd på Hovrätten Nedre Norrland.

Hovrätten påpekar även i domen att det inte finns några vittnen eller annan bevisning som direkt pekar ut de tilltalade som gärningsmän.

Domen var väntad då männen var frisläppta i väntan på hovrättens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Mer i ämnet