Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi antar att det har med narkotikamarknaden i Gävle att göra, säger åklagare Therese Stensson. Hör om konflikten som leder fram till mordet i videon. Foto: SVT

Åklagaren om de frisläppta morddömda männen: ”Bevisningen borde räckt”

Publicerad

Hovrättsförhandlingarna gällande mordet på söder i Gävle i höstas har avslutats, och de män som dömdes för mord i tingsrätten har släppts på fri fot. Det kommer sannolikt innebära att de kommer att frikännas.

– Jag kan bara konstatera att det är svårt att nå hela vägen i den här typen av brottsmål, säger åklagare Therese Stensson.

I november förra året mördades en 27-årig man på Brunnsgatan i Gävle. Vittnen såg två maskerade män på mordplatsen, som flydde på cykel. Ungefär en timme senare grips två män i 20-årsåldern som tillhör en kriminell gruppering som ligger i konflikt med den mördade mannen. Deras längd och kroppsbyggnad stämmer överens med de personerna som vittnen såg vid mordplatsen.

Vid en husrannsakan hos en av männen hittas ammunition.

– NFC har slagit fast att den ammunitionen har suttit i samma vapen som den mördade mannen sköts med, säger Therese Stensson.

Krut på händerna från avlossat vapen

Samma man har vid gripandet tändsatspartiklar på händerna från samma ammunition som använts vid mordet. Enligt NFC, Nationellt forensiskt center, innebär det att han har varit i nära anslutning till ett avfyrande vapen under de senaste timmarna. Även beslagtagna kläder har spår av tändsatsartiklar.

Cyklarna som mördarna tros ha använt som flyktmedel hittades några hundra meter från mordplatsen. På en av cyklarna hittas stora mängder tändsatspartiklar och DNA från båda de gripna männen. Trots fällande dom i tingsrätten har männen nu släppts på fri fot i väntan på hovrättsdom.

– Det innebär med största sannolikhet att de släpps på fri fot, säger Therese Stensson.

Försvarsadvokat: ”Felaktig dom i tingsrätten”

Thomas Bodström som är advokat för en av de morddömda männen menar att hans klient dömdes i tingsrätten på felaktiga grunder.

– Jag tycker att det var en felaktig dom för att de inte tog upp att det kunde vara andra människor som gjort det här, säger Thomas Bodström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.