Platsen där mannen sköts till döds. Foto: SVT

Sköt 27-åring i huvudet – långa fängelsestraff för mördarduo i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms nu vid Gävle tingsrätt för mordet på en utpekad gängledare den 11 november 2021. De båda morddömda männen får 14 respektive 12 år i fängelse.

De nu dömda männen var bara 19 och 20 år gamla när de sköt ihjäl den 27-årige mannen på Söder i Gävle. Enligt domen avled offret på grund av omfattande hjärnskador till följd av skott mot huvudet.

13 tomhylsor hittades på brottsplatsen

I domen framkommer hur ett vittne klockan 02:19, natten mot den 11 november 2021, från sitt fönster såg hur mordoffret jagades av två män. Kort därefter föll det första skottet – följt av flera andra skott. Den mördade 27-åringen hittades senare på närliggande Brunnsgatan. 13 tomhylsor återfanns på brottsplatsen – de flesta alldeles intill den dödes kropp. Två olika typer av ammunition användes vid mordet.

Polisen insåg kvickt att den döde mannen var en för dem välkänd individ och kopplad till ett kriminellt nätverk som inom polisen kallas för Röd gruppering.

Den nu dömda mördarduon kunde gripas bara en timme efter mordet och har sedan dess suttit häktade. Den yngre mannen, som nu hunnit fylla 20 år, döms till 12 års fängelse. Hans äldre kumpan får 14 års fängelse.

Oenig tingsrätt

Rådmannen Mikael Hammarstrand uppger i en bilaga till domen att han inte anser att bevisningen är tillräckligt stark för en fällande dom. Han menar att det varken finns teknisk bevisning eller vittnesuppgifter som binder de dömda männen till brottsplatsen och att utredningen i ett tidigt skede låstes till endast fokusera på dem som gärningsmännen.

Kartläggning: Här är männen som är dömda för mordet på Söder i Gävle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är de häktade männen efter Södersskjutningen Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Mer i ämnet