Målsägarbiträdet K-G Myhrberg berättade om familjens inställning efter att tingsrättens dom i mordfallet Tova Moberg kommit. Foto: SVT

”Tova Mobergs familj hade velat veta sanningen”

Uppdaterad
Publicerad

Domen är korrekt och välskriven, men Tova Mobergs familj hade nog ändå hoppats på att den dömde ex-pojkvännen skulle komma med en förklaring och kanske en ursäkt. Så kommenterar advokat K-G Myhrberg livstidsdomen mot Tovas ex-pojkvän.

Klockan 14.00 på torsdagen kom beskedet. Det blir livstids fängelse för den 23-årige man, och tillika ex-pojkvän, som dömts skyldig för mordet på 19-åriga Tova Moberg förra våren.

Målsägarbiträdet K-G Myhrberg beskriver domen som ”välskriven och välmotiverad” efter en första genomgång.

Fallet Tova Moberg

– Korrekt att man dömer till mord, och korrekt att komma fram till fängelse på livstid, sade Myhrberg i SVT Nyheters direktsändning under torsdagen.

Vad betyder detta för Tovas familj?

– Bra. Det är ett adekvat straff i förhållande till den sorg och smärta han har åsamkat familjen.

”Hoppats han skulle vara karl nog”

Vad har det haft för betydelse för familjen, att den nu dömde ex-pojkvännen hela tiden nekat till anklagelserna?

– De har ju velat veta sanningen. De hade hoppats att han skulle vara karl nog att berätta hur det hela hade gått till, kanske till och med be om förlåtelse för vad han ställt till med.

Har förståelse för lägre skadestånd

Vad gäller skadeståndsanspråket hade Tova Mobergs familj, genom advokat Myhrberg, yrkat på 100.000 kronor. Att det blev något längre, närmare bestämt 60.000 kronor, anser advokaten ändå har ett logiskt skäl.

– Det finns ett ganska färskt fall från Högsta domstolen där man fastställt ”normalersättningen” till 60.000 kronor, och då har jag viss förståelse för att det blir den summan i skadestånd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet