Foto: Privat/Mats Andersson, TT

Tovas ex-pojkvän erkänner mordet efter två år

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan mördades Tova Moberg utanför Hudiksvall. Ex-pojkvännen dömdes, mot sitt nekande, till livstids fängelse. Nu erkänner han för första gången mordet i TV3-dokumentären I huvudet på en mördare.

Ex-pojkvännen nekade till mordet i både tingsrätt och hovrätt. Nu erkänner han för första gången i ett handskrivet brev till TV3: ”Jag är skyldig till den huvudsakliga ansvarsfrågan men oskyldig till övriga åtalspunkter som jag även erkännt.” Brevet visas upp i en dokumentär som publicerats på Viafree.

Åklagaren: ”Förstår att han inte erkände”

Christer Sammens, åklagare i ärendet, säger att erkännandet kom lite som en överraskning.

– Jag förstår att han inte erkände under rättegångarna. Det var enklare att neka för att slippa krävande frågor om hur allt gick till. Nu har han kanske något att vinna på att erkänna. Han kommer väl tids nog att söka om ett tidsbestämt straff och då underlättar det kanske att ha erkänt och visa att man är medveten och förstår vad man har gjort, säger han till SVT.

Tar tillbaka erkännandet om misshandel

Tovas mördare skriver också i brevet till TV3 att han tar tillbaka sitt erkännande av den misshandel han utsatte henne för under en lång tid. Han skriver att han sade så för att öka förtroendet och chansen att slippa straff för mord.

– Min tolkning är att han resonerade så här: Om jag erkänner lite grann så tycker de nog att jag är så pass trovärdig och pålitlig att de inte kan döma mig för mordet, säger Christer Sammens.

Två år sedan mordet

Det var den 13 maj 2017 som 19-åriga Tova Moberg försvann från Hudiksvallsområdet. Ett stort sökpådrag inleddes och tre unga män anhölls inledningsvis, misstänkta för människorov.

Natten till den 16 maj hittades Tovas kropp vid en sjö strax söder om Hudiksvall.

Rubriceringen ändrades till mord

Efter att kroppen identifierats ändrades rubriceringen till mord. Två av de tre anhållna männen släpps, men den tredje – den nu dömde ex-pojkvännen – häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 22-årige ex-pojkvännen har tidigare varit anmäld för misshandel på Tova. I sin dagbok skrev Tova om hur hon levde i skräck för ex-pojkvännen.

Nekade till inblandning

Åklagaren hävdade att Tova dog av yttre våld och rätten kunde slå fast att ex-pojkvännen var skyldig. Han dömdes, mot sitt nekande, till livstids fängelse för mord, misshandel, olaga tvång och olaga hot vid flera tillfällen.

Han skulle också betala ett skadestånd till Tovas familj på 180 000 kronor.

Mannen fortsatte att neka till inblandning i mordet och fallet prövades i hovrätten – som fastställde livstidsdomen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.