Blommor som sörjande lämnade efter Tove Mobergs död. Och hennes dagboksanteckningar. Foto: TT och Polisen

Tova levde i skräck för ex-pojkvännen – skrev om det i dagbok

Publicerad

Det var ett 20-tal hammarslag mot huvudet som dödade 19-åriga Tova Moberg. Hennes dagbok visar att hon under en längre tid fruktat för sitt liv. Konversationer på sociala medier visar att den misstänkte tidigare pojkvännen hotat henne till livet.

Idag kom åtalet mot Tova Mobergs ex-pojkvän. Han åtalas för mord och grov kvinnofridskränkning. Förundersökningen på över 4.000 sidor visar en ung kvinna som levde i stor skräck för sin tidigare pojkvän och som kände på sig att hon skulle bli dödad.

Foto: Polisen

”Han säger jag kommer att dö, jag vill inte dö. Det är så fucking orättvist, jag vill inte dö för något han gjort. Om jag överlever sommaren drar jag direkt” skriver Tova Moberg i sin dagbok på julaftonen 2016. Dagboken som hittades i hennes hem av pappan strax efter mordet.

Nekar till brott

Ex-pojkvännen nekar till att ha dödat Tova Moberg. Han nekar också till att ha hotat och kränkt henne innan hon mördades. Ett av bevisen för det som åklagare Christer Sammens lägger fram är en konversation på sociala medier som polisen fått fram. 

”När du fyller år ska jag spotta dig i nyllet. Å när du tar studenten kommer det att bli mkt mingel så isf kommer du bli sönderslagen samma kväll.” ”Asså, det är slut med dig snart. Slampa.”

Pojkvännen hävdar att det är någon som har kapat hans konto och skrivit ovanstående.

”Han kommer döda mig”

”Jag är rädd hela tiden. Jag vågar knappt gå ut.” ”Jag vill inte prata med han. Vill inte se han igen. Men jag tror han kommer att döda mig...” Det här skriver Tova Moberg i sin dagbok. Men de fortsätter träffas.

Foto: Polisen

”Jag vill inte leva så här, men jag vill inte dö för honom. Han ska ej få styra mitt liv och välja om jag ska finnas eller inte”, skriver hon också.

Natten till den 14 maj händer det hon fruktat. Enligt åklagaren dödar ex-pojkvännen henne med ett 20-tal slag med en hammare ute på gården där han bor. Han stoppar hennes kropp i en skottkärra. Lägger en fälg till ett bildäck ovanpå. Surrar fast allt med ståltråd och silvertejp. Därefter körs skottkärran ut ett 10-tal meter från land i Storsjön i Forsa där fastigheten ligger. Den hade försetts med en lyftstropp som åklagaren anser skulle användas till att flytta kroppen längre ut i sjön vid ett senare tillfälle.

Eldade upp kläder

Mordet äger rum någon gång mellan halv två och två på natten. Det har polisens tekniker kunnat fastställa bland annat genom en aktivitetsmapp som fanns i ex-pojkvännens mobiltelefon.

Enligt åklagaren har pojkvännen sedan eldat upp de kläder han hade på sig tillsammans med hammaren som användes som mordvapen. Uppeldandet av hammaren misslyckades. Den dumpas tillsammans med Tovas mobil i sjön och hittas bara några meter från Tovas kropp.

Expojkvännen anmälde 

Det är ex-pojkvännens agerande dagen efter Tovas försvinnande som var avgörande för att polis och åklagare blev säkra på att det var han som utförde dådet. Han anmälde bland annat själv till polisen att hon blivit bortrövad och kom med påståenden som polisen har kunnat fastställa som rena lögner. Han har också sagt åt kompisar vad de ska säga vid eventuella polisförhör. De två män som från början var misstänkta för medhjälp är helt avskrivna från utredningen.

Rättegången mot ex-pojkvännen börjar vid Hudiksvalls tingsrätt den 27 november.

TV: Se hela livesändningen från presskonferensen med polis och åklagare på SVT Play

SVT rapporterade · Åtal för mordet på Tova Moberg

09.04
Hej och välkommen till vår direktrapportering om fallet Tova Moberg!
Åtalet är nu inlämnat. Ex-pojkvännen, en 22-årig man från Forsa åtalas för mord och grov kvinnofridskränkning.
09.04
Tova Moberg försvann den 13 maj i Njutånger utanför Hudiksvall. Några dagar senare, den 18 maj, hittades hon död 20 meter ut i vattnet i Storsjön i Forsa. Enligt åklagaren Christer Sammens dödades hon genom yttre våld.
09.04
Tre män delgavs misstanke om mord, men senare begränsades misstankarna till en av dem, hennes 22-åriga ex-pojkvän. Han hade tidigare anmälts för att ha misshandlat henne.
09.07
Enligt åtalet har ex-pojkvännen natten den 14 maj dödat Tova Moberg genom att ta strypgrepp kring hennes hals och slagit henne med en hammare, eller ett liknande tillhygge, med 20 minst kraftiga slag mot huvud och kropp.Mordet ska ha skett på gårdsplanen vid 22-åringens hus.
09.08
Därefter ska ex-pojkvännen ha placerat hennes döda kropp i en skottkärra tillsammans med en fälg. Han ska sedan ha lindat in kropp och fälg med metalltråd och silvertejp, varpå han placerade skottkärran med kroppen i sjön.
09.09
Skottkärran hade försetts med en lyftstropp för att senare kunna flyttas ut på djupt vatten för att undgå upptäckt, hävdar åklagaren i åtalet.
09.13
Innan 22-åringen tog livet av Tova Moberg ska han ha gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning vid totalt 15 tillfällen.
"Var och en av gärningarna har utgjort led i en upprepad kränkning av hennes integritet och gärningarna har varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla", skriver åklagare Christer Sammens i åtalet och fortsätter: 
"De nedan angivna hoten har samtliga varit ägnade att hos Tova framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person samt i ett fall, även allvarlig fruktan för andras säkerhet till person."
09.20
22-åringen ska ha hotat Tova Moberg med att hon skulle misshandlas eller dö om hon inte avstod från kontakter med tre väninnor. Hon skulle även misshandlas om hon deltog i viss skolundervisning och utförde arbete inom hemtjänsten. Hoten yttrades vid ett flertal tillfällen mellan den 1 januari och 18 december förra året, enligt åtalet. De ledde till att Tova Mobergs umgänge med vännerna begränsades betydligt.
09.26
Den 4 januari i år ska 22-åringen ha hotat Tova Moberg med att hon och hennes föräldrar skulle dö eller skadas om inte hon fick låna föräldrarnas bil.
09.35
22-åringen ska ha misshandlat Tova Moberg vid flera tillfällen genom knuffar, slag och strypgrepp. Han ska även ha hotat att misshandla henne och hotat henne till livet vid ett flertal tillfällen. För två år sedan ska han bland annat ha hotat att dränka henne i en älv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet