Blommor som sörjande lämnade efter Tove Mobergs död. Och hennes dagboksanteckningar. Foto: TT och Polisen

Tova levde i skräck för ex-pojkvännen – skrev om det i dagbok

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett 20-tal hammarslag mot huvudet som dödade 19-åriga Tova Moberg. Hennes dagbok visar att hon under en längre tid fruktat för sitt liv. Konversationer på sociala medier visar att den misstänkte tidigare pojkvännen hotat henne till livet.

Idag kom åtalet mot Tova Mobergs ex-pojkvän. Han åtalas för mord och grov kvinnofridskränkning. Förundersökningen på över 4.000 sidor visar en ung kvinna som levde i stor skräck för sin tidigare pojkvän och som kände på sig att hon skulle bli dödad.

Foto: Polisen
Fallet Tova Moberg

”Han säger jag kommer att dö, jag vill inte dö. Det är så fucking orättvist, jag vill inte dö för något han gjort. Om jag överlever sommaren drar jag direkt” skriver Tova Moberg i sin dagbok på julaftonen 2016. Dagboken som hittades i hennes hem av pappan strax efter mordet.

Nekar till brott

Ex-pojkvännen nekar till att ha dödat Tova Moberg. Han nekar också till att ha hotat och kränkt henne innan hon mördades. Ett av bevisen för det som åklagare Christer Sammens lägger fram är en konversation på sociala medier som polisen fått fram. 

”När du fyller år ska jag spotta dig i nyllet. Å när du tar studenten kommer det att bli mkt mingel så isf kommer du bli sönderslagen samma kväll.” ”Asså, det är slut med dig snart. Slampa.”

Pojkvännen hävdar att det är någon som har kapat hans konto och skrivit ovanstående.

”Han kommer döda mig”

”Jag är rädd hela tiden. Jag vågar knappt gå ut.” ”Jag vill inte prata med han. Vill inte se han igen. Men jag tror han kommer att döda mig...” Det här skriver Tova Moberg i sin dagbok. Men de fortsätter träffas.

Foto: Polisen

”Jag vill inte leva så här, men jag vill inte dö för honom. Han ska ej få styra mitt liv och välja om jag ska finnas eller inte”, skriver hon också.

Natten till den 14 maj händer det hon fruktat. Enligt åklagaren dödar ex-pojkvännen henne med ett 20-tal slag med en hammare ute på gården där han bor. Han stoppar hennes kropp i en skottkärra. Lägger en fälg till ett bildäck ovanpå. Surrar fast allt med ståltråd och silvertejp. Därefter körs skottkärran ut ett 10-tal meter från land i Storsjön i Forsa där fastigheten ligger. Den hade försetts med en lyftstropp som åklagaren anser skulle användas till att flytta kroppen längre ut i sjön vid ett senare tillfälle.

Eldade upp kläder

Mordet äger rum någon gång mellan halv två och två på natten. Det har polisens tekniker kunnat fastställa bland annat genom en aktivitetsmapp som fanns i ex-pojkvännens mobiltelefon.

Enligt åklagaren har pojkvännen sedan eldat upp de kläder han hade på sig tillsammans med hammaren som användes som mordvapen. Uppeldandet av hammaren misslyckades. Den dumpas tillsammans med Tovas mobil i sjön och hittas bara några meter från Tovas kropp.

Expojkvännen anmälde 

Det är ex-pojkvännens agerande dagen efter Tovas försvinnande som var avgörande för att polis och åklagare blev säkra på att det var han som utförde dådet. Han anmälde bland annat själv till polisen att hon blivit bortrövad och kom med påståenden som polisen har kunnat fastställa som rena lögner. Han har också sagt åt kompisar vad de ska säga vid eventuella polisförhör. De två män som från början var misstänkta för medhjälp är helt avskrivna från utredningen.

Rättegången mot ex-pojkvännen börjar vid Hudiksvalls tingsrätt den 27 november.

TV: Se hela livesändningen från presskonferensen med polis och åklagare på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet