19-åriga Tova Moberg från Njutånger. Foto: SVT

Tova dödades med 20 kraftiga slag mot huvudet

Publicerad

Nu har kammaråklagare Christer Sammens lämnat in åtalet kring mordet på Tova Moberg till tingsrätten i Hudiksvall.

Åtalet visar som väntat att det är expojkvännen, en 22-åring från Forsa, som åtalas för mord och grov kvinnofridskränkning. Expojkvännen har sedan i maj suttit häktad för mordet.

Använde hammare

Åklagaren menar att expojkvännen har tagit strypgrepp runt Tova Mobergs hals samt med en hammare eller ett annat tillhygge tilldelat henne minst 20 kraftiga slag mot huvud och kropp. Han stoppar hennes kropp i en skottkärra. Lägger en fälg till ett bildäck ovanpå. Snurrar fast allt med ståltråd och silvertejp och dumpar alltihopa ett tiotal meter från land i Storsjön i Forsa där fastigheten ligger.

22-åringen har också åtalats för 15 fall av grov kvinnofridskränkning i form av hot och misshandel. Hot, olaga tvång och misshandeln ska ha pågått från början av 2014 fram till mars 2017.

40-tal vittnen ska höras

Åklagaren har kallat ett 40-tal vittnen som ska höras vid rättegången.

Mer detaljer kring omständigheterna kring mordet och vilken bevisning som åklagaren har lagt fram kommer inom kort.

En presskonferens med bland annat åklagaren och förundersökningsledaren startar klockan 13, SVT Nyheter sände direkt från 12:55.

SVT rapporterade · Åtal för mordet på Tova Moberg

09.04
Hej och välkommen till vår direktrapportering om fallet Tova Moberg!
Åtalet är nu inlämnat. Ex-pojkvännen, en 22-årig man från Forsa åtalas för mord och grov kvinnofridskränkning.
09.04
Tova Moberg försvann den 13 maj i Njutånger utanför Hudiksvall. Några dagar senare, den 18 maj, hittades hon död 20 meter ut i vattnet i Storsjön i Forsa. Enligt åklagaren Christer Sammens dödades hon genom yttre våld.
09.04
Tre män delgavs misstanke om mord, men senare begränsades misstankarna till en av dem, hennes 22-åriga ex-pojkvän. Han hade tidigare anmälts för att ha misshandlat henne.
09.07
Enligt åtalet har ex-pojkvännen natten den 14 maj dödat Tova Moberg genom att ta strypgrepp kring hennes hals och slagit henne med en hammare, eller ett liknande tillhygge, med 20 minst kraftiga slag mot huvud och kropp.Mordet ska ha skett på gårdsplanen vid 22-åringens hus.
09.08
Därefter ska ex-pojkvännen ha placerat hennes döda kropp i en skottkärra tillsammans med en fälg. Han ska sedan ha lindat in kropp och fälg med metalltråd och silvertejp, varpå han placerade skottkärran med kroppen i sjön.
09.09
Skottkärran hade försetts med en lyftstropp för att senare kunna flyttas ut på djupt vatten för att undgå upptäckt, hävdar åklagaren i åtalet.
09.13
Innan 22-åringen tog livet av Tova Moberg ska han ha gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning vid totalt 15 tillfällen.
"Var och en av gärningarna har utgjort led i en upprepad kränkning av hennes integritet och gärningarna har varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla", skriver åklagare Christer Sammens i åtalet och fortsätter: 
"De nedan angivna hoten har samtliga varit ägnade att hos Tova framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person samt i ett fall, även allvarlig fruktan för andras säkerhet till person."
09.20
22-åringen ska ha hotat Tova Moberg med att hon skulle misshandlas eller dö om hon inte avstod från kontakter med tre väninnor. Hon skulle även misshandlas om hon deltog i viss skolundervisning och utförde arbete inom hemtjänsten. Hoten yttrades vid ett flertal tillfällen mellan den 1 januari och 18 december förra året, enligt åtalet. De ledde till att Tova Mobergs umgänge med vännerna begränsades betydligt.
09.26
Den 4 januari i år ska 22-åringen ha hotat Tova Moberg med att hon och hennes föräldrar skulle dö eller skadas om inte hon fick låna föräldrarnas bil.
09.35
22-åringen ska ha misshandlat Tova Moberg vid flera tillfällen genom knuffar, slag och strypgrepp. Han ska även ha hotat att misshandla henne och hotat henne till livet vid ett flertal tillfällen. För två år sedan ska han bland annat ha hotat att dränka henne i en älv.

TV: Se hela livesändningen från presskonferensen med polis och åklagare på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet