19-åriga Tova Moberg från Njutånger. Foto: SVT

En begärs häktad för mordet på Tova Moberg

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern begärs häktad misstänkt för mordet på 19-åriga Tova Moberg. Två som suttit anhållna släpps, uppger åklagaren.

Den misstänkte mannen begärs häktad på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

– Min klient förnekar all inblandning i det här. Han har ingen kännedom om vad som har hänt Tova, säger mannens advokat Bo Karlsson till TT.

Kammaråklagare Christer Sammens säger till SVT Nyheter att den man som i dag onsdag begärdes häktad har haft en relation med 19-åringen.

Den nu häktade mannen har tidigare anmälts för att ha misshandlat Tova Moberg.

Tova Moberg försvann i helgen. Polisen gick ut med en efterlysning på söndagskvällen och efter ett intensivt sökande hittades hennes kropp natten mot tisdag, i vattnet intill den gård där hon senast sågs i livet.

”Misstankarna har avklingat”

Totalt anhölls tre män i tisdags men två av dem släpptes på onsdagen.

– Det finns inte tillräckliga starka misstankar mot de två andra. Misstankarna har avklingat mot dem så att de inte är sådana att de går att begära dem häktade, säger Christer Sammens.

Än så länge är inte misstankarna mot de två övriga formellt avskrivna men enligt Christer Sammens utgår man i dag från att mannen som begärts häktad utfört brottet själv.

– Om du har tre misstänkta för mord men sedan släpper två så indikerar ju det på det. 

Förstår jag dig rätt att den kvarhållne mannen har utfört såväl handlingen som gömmandet av kroppen ensam?

– Ja.

”Enormt lättad”

En av de släppta männens advokat, Jakob Machuca, säger till SVT Nyheter Gävleborg att hans klient är ”enormt lättad”.

– Han har under tiden som han suttit anhållen sagt: Jag kommer att berätta vad jag gjort och var jag har varit de här aktuella dagarna det handlar om.

Läs mer: Pappans sorg: ”Ditt liv blev alldeles för kort”

Detta har hänt

Visa

Söndag kväll: Polisen går ut med en efterlysning av 19-åriga Tova Moberg från Njutånger söder om Hudiksvall. Hon hade då setts senast vid 21.30-tiden på lördagskvällen.

Måndag: Tre män i 20-årsåldern hämtas under natten mot måndag in för förhör. Efter detta anhöll åklagarna de tre männen, som delgavs misstanke om människorov. Ett intensivt sökande efter kvinnan pågår vid en fastighet strax utanför Hudiksvall. Ett femtiotal poliser, hundar och helikopter deltar i arbetet.

Tisdag: Vid 02-tiden på natten meddelar polisen att en kropp har hittats i sökandet. Strax efter lunch bekräftar åklagare Christer Sammens att det är Tova Moberg som hittats, och att brottsrubriceringen nu är mord. Förhörs hålls med de misstänkta under tisdagen.

Källa: Polisen, Åklagarmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet