Sorg efter beskedet om Tova Mobergs död. Foto: Ulf Borin, SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Pappans sorg: ”Ditt liv blev alldeles för kort”

Uppdaterad
Publicerad

Tova Mobergs familj har fått det fruktansvärda beskedet, ett besked ingen familj ska behöva få: 19-åriga Tova har hittats mördad i en sjö strax söder om Hudiksvall. ”Jag vet inte hur vi ska klara detta. Vår älskade dotter, ditt liv blev alldeles för kort”, skriver hennes pappa på Facebook.

I Njutånger, strax söder om Iggesund är det lugnt och stilla. Det lilla samhället ligger på en kulle med utsikt över den vackra Njutångsfjärden och vägarna kantas av prydliga hus och små gårdar. En vanlig, men också idyllisk liten by, där inte mycket händer.

Ett samhälle i sorg

Men här finns det många som sörjer. Det är här som Tova Moberg bodde och här finns ett hem där inget någonsin kommer att bli sig likt. Tova Mobergs far har delat med sig av sin sorg på Facebook efter beskedet att hans dotter inte längre är vid liv. SVT Nyheter har fått hans tillstånd att återge vad han skriver.

”Det är slut, Tova har hittats avliden. Någon har tagit hennes liv. Det är så fruktansvärt tungt och jag vet inte hur vi ska klara detta.”

Han fortsätter:

”Livet måste ju gå vidare men jag vet inte hur. Tova vår älskade dotter, ditt liv blev alldeles för kort”.

LÄS MER: 19-åriga Tova hade relation till anhållen man

Kyrkan och kommunen erbjuder stöd

Den lilla kyrkan i byn Njutånger håller öppet och där inne sitter både unga och gamla och gråter. En del omfamnar varandra och snyftar, andra sitter tysta. Runt 60 personer har under dagen besökt kyrkan för att sörja Tova Moberg. Framme vid altaret brinner ljus för 19-åringen som under måndagskvällen hittades död i en sjö – bara någon mil ifrån hennes hemby. Tre unga män har anhållits misstänkta för mord. En diakon tar emot de som tagit sig till kyrkan för att få stöd. I S:ta Maria kyrka i närliggande Iggesund kom under kvällen runt 20 personer, berättar kyrkoherden Pär Stenberg.

Enligt Stenberg kommer både kyrkan i Njutånger och S:ta Maria kyrka i Iggesund hålla öppet även under morgondagen för de som behöver. På fredag klockan 18 hålls en minnesstund i Njutångers kyrka enligt familjens önskemål.

En präst har också besökt Tova Mobergs familj, meddelar Pär Stenberg. Hudiksvalls kommun meddelar att de som känner att de behöver prata och få stöd kan ringa till kommunens krisstödsnummer. Vi lämnar Njutånger, en plats där sorgen har tagit sitt fäste och där livet förändrats för alltid.

LÄS MER: 19-åriga Tovas försvinnande – detta har hänt

Foto: Ulf Borin

”Det känns så sjukt”

Thilde Svensson från Iggesund går i skola med Tovas lillebror. Vi möter henne och hennes kompisar i centrala Iggesund, det närmsta lite större samhället.

Thilde Svensson går i skola med Tovas lillebror. Foto: Ulf Borin/SVT

– Det känns helt sjukt, man känner ju till allihopa, även de misstänkta. Det kommer så nära när det händer i en så här liten stad. Sådant här händer ju bara i storstäder. Jag kommer nog gå på minnesstunden eftersom jag kände henne lite grann och vi har gemensamma kompisar.

”Man känner sig rädd och orolig”

Vid gården, där Tova hittades död i sjön, har några av hennes vänner kommit för att sätta ned ljus vid avspärrningarna.

– Jag ville åka hit och tända ett ljus för att sända en tanke till henne och hennes familj. Det känns väldigt jobbig att det kommer så här nära. Man känner sig rädd och orolig, säger en ung tjej som gått i samma skola som Tova.

Foto: Ulf Borin/SVT

Vi åker till det närmaste samhället. Vid Folkets hus är det squaredans men flera är även här ledsna och upprörda.

– Det är fruktansvärt. Man lever i chock. Man hade ju som lite hopp att hon skulle vara vid liv fram tills i dag. Man tänker att sådant här händer nere i Malmö, inte här, säger en kvinna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet