19-åriga Tova Mobergs liv tog slut på expojkvännens gård. Nu fastställer hovrätten hans livstidsdom. Foto: Ulf Borin/Markus Dahlberg

Hovrätten fastställer livstidsstraff för Tovas mördare

Publicerad

19-åriga Tova Mobergs expojkvän dömdes till livstidsfängelse för mord av Hudiksvalls tingsrätt. I dag har Hovrätten för nedre Norrland fastställt straffet.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att 23-årige expojkvännen natten den 14 maj 2017 uppsåtligen dödade Tova Moberg. Straffet bestäms till livstids fängelse mot bakgrund av det besinningslösa och omfattande våld som användes vid gärningen och de kränkande handlingar som mannen utfört mot kvinnans kropp efter döden.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom i några delar. Expojkvännen frikänns för ett fall av misshandel, där hovrätten inte finner att gärningen är styrkt. Han frikänns också för fem fall av olaga hot där uppgifterna endast kommer från Tovas dagbok, vilket hovrätten inte menar räcker som bevisning..

I övrigt instämmer hovrätten med tingsrätten rörande bland annat skadestånd till efterlevande.

Hittades dödad och sänkt i sjö

19-åriga Tova Mobergs döda kropp hittades sänkt, fäst i en skottkärra i sjön intill 23-årige expojkvännens hem i maj i fjol efter en stor sökinsats sedan föräldrarna anmält henne saknad. Hon var utsatt för kraftigt våld. Snart därefter kom expojkvännen med olika uppgifter om vad han haft för sig vilket gjorde att polisen misstänkte honom för mordet.

– Det handlar om en indiciekedja och många omständigheter på platsen. Det råder ingen tvekan om att det är han som är skyldig, sa åklagare Christer Sammens under tingsrättsförhandlingen.

I februari i år dömdes han till livstidsfängelse för mord mot sitt nekande, han dömdes även för flera fall av misshandel och olaga tvång – i Tovas dagbok framgick att hon utsatts för hot och våld under tiden de var ett par, och att hon var rädd för att bli dödad.

Advokat: Kan finnas annan gärningsman

Till hovrätten hade expojkvännen bytt ut sin första advokat mot en ny, Thomas Olsson, som vill att expojkvännen ska frikännas alternativt få ett lägre straff.

– Omständigheterna i målet kan inte binda min klient vid den här gärningen. Och dessutom finns det stort utrymme för alternativa händelseförlopp som utesluter honom som gärningsman, sa Thomas Olsson i hovrätten.

– Det här är ett av de mest tragiska livsöden som jag stött på. Hela ärendet är mycket sorgligt, sa Christer Sammens under tingsrättsförhandlingen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet