Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokaterna om den nya avlyssningslagen. Foto: Lari Honkanen/SVT

Advokater i Hudiksvall kritiska till ny avlyssningslag: ”Skrämmande obehaglig”

Publicerad

Den nya lagen som ger polisen möjlighet att tillämpa hemlig avlyssning på personer som inte är brottsmisstänkta, rimmar illa med rättsstatens principer och gör avkall på medborgerliga rättigheter, menar kritiker.

– Den här lagen innebär att vem som helst, var som helst, när som helst kan bli avlyssnad, säger advokat Jan Nyman.

Från och med 1 oktober får polisen avlyssna människor som inte är misstänkta för brott. Detta som ett nytt verktyg för att komma åt organiserad brottslighet. Men det är ett verktyg som gör mer skada än nytta, enligt de två Hudiksvallsbaserade advokaterna Jan Nyman och Caroline Diederichsen.

Går emot grundläggande rättsprinciper

– Den nya lagen är skrämmande obehaglig, den monterar ned rättsstatens grundläggande princip om att man är oskyldig tills motsatsen bevisats, säger advokat Caroline Diederichsen.

Hon tror att avlyssningslagen inte kommer att nå sitt syfte att avlyssna yrkeskriminella, som ändå använder krypterade appar sinsemellan, utan just tredje part som kommunicerar på vanligt sätt.

Klicka på klippet ovan och hör advokaternas skarpa kritik mot avlyssningslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.