Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Mitt har startat en rekryteringsprocess för hitta personer som ska stärka arbetet med avlyssningen. Men trots att lagen redan har börjat gälla har ännu ingen anställts. Foto: Jessica Gow/TT

Polisen behöver rekrytera för att klara nya lagen

Publicerad

Sedan den 1 oktober kan polisen i hemlighet avlyssna eller övervaka personer i förebyggande syfte – även personer som inte är misstänkta för brott. Region Mitt har startat en rekryteringsprocess för hitta personer som ska stärka arbetet med avlyssningen. Men trots att lagen redan har börjat gälla har ännu ingen anställts.

– Vi har kompetenser på plats som kan påbörja det här arbetet, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef Region Mitt.

Polisen kan nu sätta in nya så kallade preventiva tvångsmedel mot kriminella. Det innebär att polisen får använda hemlig telefonavlyssning och dataavläsning.

Polisen har tidigare kunnat bedriva avlyssning men då har det behövt gälla en utredning om ett redan utfört brott. De kraven behövs inte längre.

Ännu inga nyanställningar i Region Mitt

Polisen har tidigare sagt att de har förstärkt med mer resurser för att kunna börja använda de nya metoderna. Hur många anställda det handlar om och vilka kompetenser de söker kan de inte gå in på av säkerhetsskäl.

I Region Mitts fall har en rekryteringsprocess börjat, men trots att den nya lagen redan har börjat gälla har ännu ingen person anställts.

– I nuläget har vi redan personer som kan starta upp arbetet. Det är en rekryteringsomgång på gång och sen är det ytterligare en rekrytering längre fram där vi stärker upp det här arbetet, säger Jale Poljarevius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.