Genrebild Foto: TT

Åklagare misstänks för barnvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare som är verksam i Gävleborgs län greps under tisdagen och anhölls senare misstänkt för barnvåldtäkt. Under onsdagen begärdes han häktad.

Åklagaren är anhållen misstänkt för våldtäkt mot barn på en mindre ort i Dalarna under 2009. Mannen misstänks även för sexuellt ofredande 2012 i Sundsvall.

– Det är ett utredningsarbete som har pågått i 2-3 månader som har lett till att vi fick lov att agera, säger chefsåklagare Anders Jakobsson, vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm, till SVT.

Enligt Expressen så är offren två flickor som var 13-14 år vid de misstänkta övergreppen. Enligt tidningens uppgifter så misstänks mannen ha fått kontakt med barnen via en chatt på nätet. Där ska han stämt träff och sedan utsatt barnen för övergrepp.

Anders Jakobsson vill inte gå in på detaljer när SVT talar med honom.

Förnekar brott

Den misstänkte mannens försvarare är även han förtegen men kan berätta om mannens inställning.

– Han förnekar brott, säger mannens advokat, Per Borgblad.

Per Borgblad vill inte gå in närmare på vad hans klient har att säga om anklagelserna.

– Jag kan inte gå in på detaljer, men han mår naturligtvis inte bra.

Begärs häktad

Under onsdagen lämnade chefsåklagare Anders Jakobsson in en häktningsframställan till Falu tingsrätt. Orsaken till att den misstänkte åklagaren begärs häktad är att det finns risk att han undanröjer bevis eller försvårar utredningen, enligt framställan.

Häktningsförhandlingarna hålls klockan 14 på torsdag.

– Vid förhandlingarna i morgon kommer vi att utveckla vår inställning till anklagelserna, säger Per Borgblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.