SVT:s reporter står framför två bilatomt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tomten som liknar en soptipp och hör fastighetsägaren berätta om situationen. Foto: Rikard Berglin

Gården har varit skräpig i över tio år

Uppdaterad
Publicerad

Tomten liknar en soptipp. Bilar står staplade på varandra och brandfarliga behållare ligger på marken. Första anmälan kom till Gävle kommun redan 2014.

Men idag, över tio år senare, är tomten ändå värre än någonsin.

– Det är ju inte bra, säger tomtens ägare.

Huset som står på tomten på en ort i Gävle kommun är obebodd sedan åtminstone två år tillbaka. Men när någon faktiskt bodde i huset är oklart. Fastigheten ägs av en kvinna i 80-årsåldern, vars släktingar också har varit folkbokförda där i omgångar.

Det finns 125 handlingar, fördelat på två avdelningar inom Gävle kommun, kopplat till bostaden som SVT Gävleborg tar del av. Den första kom redan 2014. Det handlar om anmälningar från närboende och åtgärder från kommunen.

Uppmanats att städa flera gånger

Ägaren har flera gånger uppmanats till städning. Men rent har det enligt handlingarna aldrig blivit. Inte heller efter att Kronofogden var på plats och städade undan en del.

Men trots att det delvis har städats undan på tomten, har det tillkommit skrot och skräp. Något som gör sådana här ärenden komplexa eftersom kommunens handläggning måste börja om.

– Och så kan vi hålla på i stort sett i all evighet, säger juristen Andreas Kock på bygglovsenheten inom Gävle kommun.

När SVT Gävleborg besöker adressen ser vi nio bilar, varav två är staplade på varandra, en buss och en husbil. När vi står utanför tomtgränsen kan vi se 38 bildäck, en gasolbehållare, flera brandfarliga behållare och otroligt mycket skräp.

Därför kan hanteringen av stökiga tomter ta tid

Andreas Kock, jurist på Gävle kommun, samtalar utomhus framför en gul byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör grannens kritik och kommunens svar på varför kraven på städning inte hjälper. Foto: Rikard Berglin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.