Rättegången hålls i Gävle tingsrätt. På bilden 17-åringen då han fördes in i rättsalen under häktningsförhandlingarna i Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Emma Åhlström/Anders Sundin/SVT

Åklagaren: Mordet bottnar i en kärleksrelation

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den 17-åring som misstänks ha mördat en 16-årig pojke i Sätra i Gävle inleddes i dag. Åhörare och media hänvisades till en sidosal då försvaret vill skydda den misstänkte gärningsmannen.

Försvaret vill att rättegången hålls bakom stängda dörrar. Rätten har sagt att man ska ta ställning till det inför varje förhör och framställan.

– Jag vill ha stängda dörrar på grund av hans låga ålder och hans sociala situation. Jag tycker det är sorgligt att jag inte fått gehör av rätten på det, säger Agnetha Tedeborg Hillbom, advokat.

Tonåring hittad död i Sätra

Inledningen av rättegången då åklagarsidan fick göra sin sakframställan var öppen men åhörare och media hänvisades till en sidosal med ljuduppkoppling.

TV: Sätramordet upp i rätten – 17-åring huvudmisstänkt

Relation med flicka kan vara motivet

Enligt åklagaren bottnar det misstänka mordet i en relation med en jämnårig flicka. Offret och flickan hade en relation sommaren 2015 och den misstänkta gärningsmannen hade en relation med flickan vid tiden för knivöverfallet som resulterade i att den 16-årige pojken avled.

Åklagare Therese Stensson vill visa på att brottet är planerat. Som stöd till det finns en facebookkonversation där flickan har skrivit till den misstänkte gärningsmannen: ”glöm honom, han är inte värd din tid”. 17-åringen ska då ha svarat: ”det gör jag aldrig”.

Vittnen har även sett den misstänkta 17-åringen på brottsplatsen både före och efter mordet. Samtidigt hade offret berättat för vänner att han var orolig över att något skulle kunna hända.

Medgivit våld

Den tilltalade har medgett att han har varit på platsen och att han huggit offret med kniv men att han handlat i nödvärn.

Under sakframställan visade åklagaren Therese Stensson att rättsläkarens obduktionsrapport visar att offrets skador inte kan ha uppstått på det vis som den misstänkte gärningsmannen hävdar.

Under eftermiddagen kommer rätten att besöka brottsplatsen för att få sig en uppfattning om området där det misstänkta mordet skedde, en så kallad syn på brottsplatsen.

Tingsrätten gjorde så kallad syn på platsen för brottet. Foto: SVT
Rätten går syn i området där det misstänkta knivmordet i Sätra skedde Foto: Lina Abusagr/SVT
Nallar och ljus lämnade på den plats som den dödade 16-åringen hittades. Foto: Lina Abusagr/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåring hittad död i Sätra

Mer i ämnet