Polisens tekniker fotograferar den döda 16-åringen på cykelbanan. Foto: Daniel Wikdahl SVT

Svartsjuka orsaken när 17-åring dödade 16-åring

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring åtalas för mord på en 16-åring i Sätra i Gävle tidigare i år. 16-åringen knivhöggs flera gånger i halsen. Enligt åklagaren ska motivet varit svartsjuka.

16-åringen var på väg till skolan den 9 februari när han sammanstötte med 17-åringen i ett skogsparti i Sätra.

Enligt åtalet uppstod det bråk kring en flicka som båda har eller har haft en relation med.

Tonåring hittad död i Sätra

Svartsjukan slutade med att 17-åringen knivhögg 16-åringen till döds med fem hugg mot halsen och ett i ryggen.

– 17-åringen har berättat att han cyklade hem till 16-åringen den här morgonen och väntade utanför. Sedan fick han syn på honom på håll och cyklade ikapp honom i skogen och det uppstod tumult, berättar åklagare Therese Stensson.

17-åringen har erkänt att det är han som dödat 16-åringen, och menar att det rör sig om självförsvar och att han är skyldig till grov misshandel och vållande till annans död, men han åtalas för mord.

– Ja, han har sagt att han hade med sig en kniv för säkerhets skull. Att han tappar kniven i tumultet och att han sedan blir attackerad av 16-åringen med kniven. Men att han sedan lyckas avväpna 16-åringen och råkar skada honom när han försvarar sig, säger åklagare Therese Stensson.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåring hittad död i Sätra

Mer i ämnet