Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar åklagare Micael Dahlberg varför riskerna vid en eventuell bockbrand är större nu när bocken har flyttat från Slottstorget till Rådhustorget. Han förklarar också vilket straff en bockbrännare riskerar. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Åklagaren om Gävlebockens nya plats: Kan ge strängare fängelsestraff för den som tänder eld

Uppdaterad
Publicerad

Gävlebockens flytt från luftiga Slottstorget till det något trängre Rådhustorget gör att en bockbrännare skulle kunna dömas för mordbrand, menar åklagare.

– Då är minimistraffet två års fängelse, säger Micael Dahlberg, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Gävle.

P4 Gävleborg var först med att berätta att bockens tillfälliga placering på Rådhustorget gör att en bockbrand kan komma att bedömas som allvarligare än tidigare.

Förut har bockbrännare dömts till kortare fängelsestraff och skadestånd för grov skadegörelse. Nu menar åklagare att risken för att en eld skulle sprida sig till egendom med högre värden eller i värsta fall skada människor är större i och med den nya placeringen. Därmed skulle brottsrubriceringen kunna bli mordbrand.

Hör Micael Dahlberg förklara varför i klippet ovan och om vilken påföljd det kan bli för den som döms för mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet