Åklagaren yrkar på 3-4 års fängelse och utvisning för parligan

Publicerad

Under onsdagen hölls slutpläderingarna i målet om den så kallade parligan i Hudiksvalls tingsrätt. Det handlar om de två rumänska paren som rest runt i Sverige och lurat sig in hos äldre personer och stulit deras guld- och värdeföremål.

Åklagaren Christer Sammens yrkade på att alla fyra ska dömas till ett kännbart fängelsestraff och att de sedan ska utvisas för all framtid ur landet.

– De har åkt runt och befunnit sig vid de aktuella platserna. De har följt samma tillvägagångssätt vid varje tillfälle. Målsägare har lämnat uppgifter som pekar på att det är de här personerna. På två ställen har man lämnat fingeravtryck och vid två tillfällen har de blivit utpekade. Min uppfattning är att de ska dömas till 3-4 års fängelse eftersom det är en systematisk och välplanerad brottslighet, i det här fallet till överlag äldre människor i deras bostäder, säger han.

Inte skyldiga till alla brottspunkter

Men försvaret menade att även om de har erkänt att de begått brott  är det inte bevisat att de begått alla de gärningar som åklagaren påstår och ska därför inte dömas för alla påstådda brottspunkter.

Advokat K-G Myhrberg menar att det funnits andra brottsligor som begått liknande brott under samma tidsperiod i Sverige och att det kan vara dessa som utfört delar av de påstådda gärningarna.

– Min klient har begått brott under den här tidsperioden. Det kan vara del av de brott som åklagaren påstår. Vi vet att de vid några tillfällen är brott som han påstår eftersom det finns fingeravtryck och utpekanden, men hon är inte bunden till allt som jag ser det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer