Rose-Marie blev av med sitt guld – föll offer för parligan

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som ringde på dörren sade att hon ville få ett glas vatten – istället blev Rose-Marie bestulen på allt sitt guld.

Idag startar rättegången mot den så kallade parligan, där två rumänska par misstänks ha lurat sig in hos över 30 äldre personer – och levt lyxliv på deras bekostnad.

Rose-Marie Nordlund stod och diskade när det ringde på dörren. Där stod en kvinna som ville ha hjälp.

– Hon ville ha vatten till sin bebis, eller ”water to my baby”, sa hon. Så gick hon in med mig här i köket, ställde sig vid diskbänken och jag spolade vatten och gav henne.

”Anade oråd”

Jag följde med henne ut till dörren. Då såg jag att sovrumsdörren var öppen och anade oråd direkt. Jag gick dit och drog ut lådan och såg att allt guld var borta, säger Rose-Marie.

Vad kände du då?

– Jag blev arg, besviken och chockad. Hur kan man vara så fräck att göra så? Jag skyller på min rullator som stod utanför. De tänkte säkert att här har vi ett lätt byte, hon kommer inte undan, säger Rose-Marie.

Levt lyxliv

Hon är en av de 34 målsäganden som ska vittna i den pågående rättegången, där två rumänska par står åtalade vid Hudiksvalls tingsrätt. Polisen har tidigare kunnat kartlägga hur de rest runt i Europa, lurat sig in hos gamla människor – och sedan levt lyxliv.

Rose-Marie är tagen av händelsen och är numera väldigt noga med vem hon släpper in.

”Hoppas de får sitt straff”

Mest besviken är hon över att hon förmodligen aldrig får tillbaka de hon blivit av med.

– Flackslipad ankare, det var min makes, en tjock fin länk som de tog. Två Veneziakedjor, instegsring med röd rubin, instegsring med diamant. Det är tråkigt, det var mycket arvegods. Det är det jag är mest besviken på. Jag hoppas att de får sitt straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.