Akutmottagningarna i Hudiksvall och Gävle anlitar vakter på helgerna för att upprätthålla ordningen. Foto: SVT

Akutmottagningar anlitar vakter – polisen räcker inte till

Publicerad

Akutmottagningarna i Gävle och Hudiksvall tvingas anlita ordningsvakter på helgerna. Anledningen är att man upplever problem med att få tag på polisen när man larmar och behöver hjälp.

Ett exempel från Hudiksvall, som P1-programmet Lagens namn berättar om, är att man ringt sex gånger till polisen när det var slagsmål i entrén till akuten. innan de kunde komma och göra ett ingripande.

– Jag har upplevt att det senaste året har man svårare att få kontakt med polisen. En natt minns jag att jag fick ringa sex gånger innan jag fick hit en polis.

– Då var det väldigt mycket bråk här, det var slagsmål i entrén och ute på parkeringen. Polisen var här och tittade på dem men åkte härifrån. Jag fick ringa flera gånger innan de blev avhysta, säger Per-Lennart Bergvik, sjuksköterska på akutmottagningen i Hudiksvall, till Sveriges Radio.

Ordningsvakter på plats sedan i maj

Region Gävleborg har sedan 1 maj i år ordningsvakter på helgkvällar på sina två akutsjukhus i Gävle och Hudiksvall just på grund av problem att få polisen att komma.

– Polisen tvingas ibland att prioritera och då vill vi känna att vi har resursen själva. Polisen kommer naturligtvis när vi behöver hjälp. Men befinner de sig då i Ljusdal när vi behöver hjälp i Hudiksvall, så tar det en stund för dem att komma dit, säger Ronny Stjernlöf, Region Gävleborgs säkerhets- och beredskapschef, till Sveriges Radio.

Så gjordes undersökningen

P1-programmet I lagens namn har under våren skickat en enkät till samtliga 290 kommuner samt 20 landsting och regioner. Den innehöll frågor om kostnader för ordningsvakter och väktare över tid, och vad som påverkat kostnaderna.

Ungefär 200 har svarat, och 140 av dem uppger att kostnaderna har ökat. Av de 140 är det 35 som svarat att kostnaderna ökat något eller mycket på grund av det man upplever som en brist på poliser.

Källa: I lagens namn, P1 Sveriges Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.