Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roger Westerlund, verksamhetschef vid Region Gävleborg, bedömer sjuksköterskebristen som allvarlig. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Akutvårdsplatser stänger i Gävle – ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Brist på sjuksköterskor leder nu till att Region Gävleborg stänger en fjärdedel av patientplatserna på en akutvårdsavdelning vid Gävle sjukhus. För mycket inhyrd personal sänker kvaliteten, enligt verksamhetschefen.

Det är 6 av 22 platser vid den medicinska akutvårdsavdelningen MAVA som stänger i mitten av december. Avdelningen ska i normalfallet bemannas med 22 sjuksköterskor, men av dessa är i dagsläget endast sex stycken anställda av Region Gävleborg, resten är inhyrda.

– De inhyrda är kompetenta men inte lika vana vid avdelningarna och det blir svårt att bedriva den kvalitet som vi vill ha, säger Roger Westerlund, verksamhetschef vid Region Gävleborg.

”Vi slåss ju med alla andra”

Patienter som inte får plats kommer att slussas vidare till andra avdelningar. Den långsiktiga lösning som Roger Westerlund ser är att Region Gävleborg lyckas bli en mer attraktiv arbetsgivare. När det kommer till läkare har regionen lyckats bemanna MAVA med endast fast personal, men när det kommer till sjuksköterskor tycks det vara svårare.

– Vi slåss ju med alla andra aktörer inom offentlig sjukvård i Sverige vilket gör det svårt när alla har samtidig brist.

Hur allvarligt är läget?

– Det är allvarligt, det ligger högt på vår agenda, säger Roger Westerlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer