Hör Eva Lindberg som är ordförande i regionstyrelsen, berätta om planen framöver. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Region Gävleborg

Region Gävleborg presenterar sparpaket på 600 miljoner – hyrpersonal ryker

Uppdaterad
Publicerad

De stora underskotten inom sjukvården har lett till att regionen måste spara drygt 600 miljoner kronor. Sparförslagen presenteras på regionstyrelsemötet 16 oktober och redovisas senare till regionfullmäktige som ska ta beslut om dem. Ett som är säkert är att hyrd sjukvårdspersonal drabbas.

Region Gävleborg har identifierat fyra områden som det ska ske besparingar inom för att kunna nå en balanserad ekonomi, de är: ”Inköp, bemanning, prismodeller, administration och samverkan”. Sparområdena genomsyrar samtliga verksamheter i regionen. Enligt Eva Lindberg (S), som är ordförande i regionstyrelsen, ska alla verksamheter på egen hand undersöka hur de kan jobba effektivare och på annorlunda sätt för att spara pengar för att därefter återkoppla till regionstyrelsen.

Inga exakta svar

Enligt Eva Lindberg har regionstyrelsen därför inte en lista på exakt inom vilka verksamheter som besparingarna kommer att ske, hur mycket pengar som kommer att sparas inom respektive verksamhet eller vilka arbetsmetoder som kommer förändras. Även tidslinjen är flytande för att arbetet pågår långsiktigt. Hon är sparsam med exempel men nämner bland annat att färre konsulter ska användas i framtiden.

– Det är verksamheterna själva som är experter, och dem ska vi lyssna på, säger hon.

Inhyrd personal ska ersättas

Något som dock redan nu är säkert är att det är sjukvårdsbemanningen som kommer att ställas inför några av de största nedskärningarna, precis som det har varit i det förflutna. Eva Lindberg uppger att 100 miljoner kronor redan har sparats in när det dragits ned på hyrpersonal. Men det räcker alltså inte till och ytterligare hyrpersonal kommer att försvinna.

– Vilka drabbas hårdast av sparåtgärderna?

– Det skulle väl vara inhyrd personal då. Jag gissar att om vi ska se vart vi sparar allra mest som enskild företeelse så är det inhyrd personal. Men samtidigt så försöker vi ersätta dem med anställd personal och vi lyckas sakta men säkert. Vi vill säkra patientsäkerheten så förändringarna ska inte märkas av för dem vi är till för, säger Eva Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.