Arikvbild. Arbetslivsförvaltningen i Sandvikens kommun måste spara över 23 miljoner kronor för att få ekonomin i balans igen. Foto: SVT/TT

Anställda i Sandviken varslas för att få ekonomin i balans – ”Oerhört tungt”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslivsförvaltningen i Sandvikens kommun måste spara över 23 miljoner kronor för att få ekonomin i balans igen till 2020. Och enligt politikerna i nämnden ska det att ske genom att varsla medarbetare och helt avveckla en verksamhet.

Det är anställda inom området kompetensförsörjning som kommer att få gå från sina jobb. Som det ser ut nu varslas 38 anställda av totalt 68 medarbetare, enligt nämndens ordförande.

Kan ni inte lösa sparkravet på något annat sätt än att sparka folk? 

– Det är klart att vissa besparingar går att göra på hyror av lokaler, förbrukningsvaror och liknande. Men de stora kostnaderna är ju personalen, säger arbetslivsnämndens ordförande Per-Ewert Ohlsson-Björk (C) till SVT Gävleborg.

Han fortsätter:

– Anledningen till dessa neddragningar beror på förlorade intäkter från bland annat Arbetsförmedlingen. Eftersom vi måste ha en ekonomi i balans så är det nödvändigt att minska våra kostnader i den icke lagstadgade verksamheten i samma utsträckning.

Minskade intäkter och ökade kostnader

Förutom förlorade intäkter från Arbetsförmedlingen är det också minskade intäkter från Migrationsverket och ökade kostnader för vuxenutbildning som ligger till grund för sparkravet.

– Kostnadsmässigt håller vi budget, men det är intäktssidan som har fallerat. Nu måste vi fundera på i vilken form förvaltningen ska finns kvar. Vad ska uppdraget vara och hur ska verksamheten bedrivs, säger Per-Ewert Ohlsson-Björk.

I och med varslet kommer den verksamhet som jobbar med insatser för långtidsarbetssökande, funktionshindrade och arbetssökande som är långtidssjukskrivna, att avvecklas. Insatserna kommer dock att finnas kvar, om än med kraftigt reducerade reurser.

Det här är Arbetslivsförvaltningen

Visa

Arbetslivsförvaltningens övergripande uppdrag är att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad genom jobb och studier för olika målgrupper i kommunen.

I detta ingår bland annat ansvar för etablering och integration av flyktingar med uppehållstillstånd.

Förvaltningen ansvarar också för bland annat svenskundervisning för invandrare, vuxenutbildning och aktiviteter för arbetssökande som leder till arbete eller studier.

Källa: Sandvikens kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer