• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Föräldrar kritiska till storskola i Sandviken

Publicerad

Föräldrar till elever i Österfärnebo är starkt kritiska till skolutredningen som har gjorts av Sandviken kommun. Dels hur utredningen har genomförts och dels bildandet av en eventuell storskola.

– Att i ett slag stänga sex fungerande högstadier för att bygga en alternativ två storskolor tycker jag är ett mycket dåligt förslag, säger Sophia Malm, som bor i Österfärnebo.

”Skrivbordsprodukt”

Hon är kritisk till en storskola och hur det skulle komma att påverka ytterområdena och eleverna. Längre resor till skolan, mindre tid för fritidsintressen och mindre uppmärksamhet från lärarna. Men hon är också kritisk mot hur kommunen har genomfört skolutredningen.

– Den har många och stora brister. Jag tror att det här en skrivbordsprodukt som har väldigt lite förankring i verkligheten, säger Sophia Malm.

Långt till skolan

Sophia Malm ingår i en stark föräldrarorganisation som i maj 2018 kämpade för att behålla högstadiet i Österfärnebo. En kamp som de förlorade.

Nu går hennes dotter på andra sidan kommungränsen i Avesta för att dottern ska slippa de långa skolresorna.

– Det har påverkat oss jättemycket. Vi är ett litet föräldrakollektiv som skjutsar barnen. Det drabbar självklart ekonomin, resten av familjen och det kräver en hel del planering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer