Kunskapsnämnden röstade för stängning av skolor. Foto: SVT

Majoritet stänger skolklasser i Sandviken

Publicerad

Högstadiet i Österfärnebo stänger under ett läsår, liksom grundskolan i Hammarby. Det står klart efter en dramatisk omröstning i kunskapsnämnden i dag.
– Någonstans måste man lyssna på elever och föräldrar, säger en besviken Per-Ewert Olsson Björk, ledamot för C i nämnden.

Skolchefen Inger Normans beslut, att stänga högstadiet i Österfärnebo och även grundskolan i Hammarby, röstades igenom med minsta möjliga marginal. S och V röstade för skolchefens beslut, medan C, M, L och SD röstade mot. Röstsiffrorna slutade 6-5 och därmed blir det ingen undervisning för högstadieeleverna i Österfärnebo och grundskoleeleverna i Hammarby när terminen börjar om en vecka. 

”Betygen i Österfärnebo höga”

Centerpartiets ledamot var märkbart besviken efter sammanträdet. 

– Ska man baxa Centerpartiet ända hit måste man ha mer på fötterna. Vi hade bara behörighetsfrågan att ta ställning till. Men frågar man föräldrar och elever så säger de att den här läraren är bra även om den inte är behörig. Och betygen i Österfärnebo är höga, säger Per-Ewert Olsson Björk, C.

Föräldrar kommer att överklaga beslutet

Paulina Lingers som är förälder och ordförande i Österfärnebo utvecklingsgrupp, berättar för SVT Nyheter Gävleborg att föräldrarna kommer att överklaga beslutet.

– Vi är djupt besvikna på socialdemokraterna och vänsterpartiet som drev igenom beslutet att flytta högstadiet från Österfärnebo till Sandviken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer