Foto: SVT

Österfärnebo skola – fortfarande osäkert inför skolstarten

Uppdaterad
Publicerad

Senast imorgon ska skolchef Inger Norman lämna in svar till Förvaltningsrätten på deras beslut om inhibition för beslutet att stänga högstadiet i Österfärnebo. Hon vill inte berätta för SVT vad hon skriver men står fast vid att hogstadiet i Österfärnebo måste läggas ned.

– Vi kan inte ha ett högstadium i Österfärnebo när det inte finns tillräckligt med behöriga lärare. Jag kan inte stå för det, det handlar om kvalitet. På den punkten har jag inte ändrat mig, säger Inger Norman till SVT.

Foto: SVT

Just nu sitter skolchefen och hennes medarbetare och skriver på det svar som skall lämnas till Förvaltningsrätten i Falun, senast imorgon. Beslutet om att lägga ned högstadiet tas upp i nämnden nästa vecka. Först efter det får de närmare 30 elever klarhet i var de ska börja hörtterminen.

–Det här är skandal, skolan börjar om tio dagar och vi vet fortfarande inte på vilken buss vi ska sätta våra barn på, säger föräldern Paulina Lingers.

Bakgrund

I slutet av maj kom beskedet från skolchefen i Sandvikens kommun att högstadiet i Österfärnebo skulle läggas ned. Orsaken var lärarbrist. Ett besked som fick boende och föräldrar i Österfärnebo att reagera starkt, och man ifrågasatte beslutet kraftigt.

Efter de första protesterna kom ytterligare besked i frågan i mitten av juni i ett brev till föräldrarna där skolcfefen Inger Norman förklarade att lärare har rekryterats till skolan, men att det saknas en behörig lärare i dagsläget. Därför står Inger Norman fast vid beslutet att flytta undervisningen till Sandviken.

– En flytt nu innebär i praktiken nedläggning av högstadiet med stora konsekvenser för barnen och framtidstron i Österfärnebo. Vi anser därför att detta är en politisk fråga och ber kunskapsnämnden i Sandvikens kommun att underkänna beslutet på sitt sammanträde imorgon tisdag.

Det skrev Österfärnebosockens utvecklingsgrupp då i ett pressmeddelande till SVT.

Förvaltningsrättens beslut

Man har därefter överklagat och frågan har tagits upp i Förvaltningsrätten i Falun som beslutade beslutat att flytten av skolbarnen från högstadiet i Österfärnebo, in till Sandviken tills vidare inte får genomföras.

– Rätten har beordrat inhibition av beslutet med anledning av den överklagan som gjorts av bland annat den lokala utvecklingsgruppen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.