Österfärnebo skola Foto: SVT

JO-anmäls efter skolflytt från Österfärnebo

Publicerad

Sandviken kommun beslutade att flytta högstadiet i Österfärnebo till Sandviken. Det fick många föräldrar att rasa. Nu anmäls skolchefen till Justitieombudsmannen (JO).

SVT har tidigare berättat om den flytt av Österfärnebos högstadieelever till Sandviken som upprörde flera av elevernas föräldrar. Nu JO-anmäls hanteringen av en förälder.

I anmälan står det att föräldrarna kallades till ett föräldramöte med några dagars varsel som skulle handla om nästkommande termin. Där fick föräldrarna reda på att skolchefen Inger Norman tagit ett beslut om upphöra med undervisningen vid Österfärnebos Högstadie eftersom man saknade behöriga lärare.

Kan strida mot kommunallagen

Beslutet som berör ett fyrtiotal elever, menar anmälaren, inte ingår i de befogenheter en tjänsteman kan ha utan att förankra det i kommunens kunskapsnämnd. Detta ska enligt anmälaren strida mot kommunallagen.

Skolchef Inger Norman har tidigare uppget för SVT att anledningen till flytten beror på att man saknar behörig personal.

– Vi får inga behöriga sökande och därför får vi flytta eleverna så de faktiskt får det de har rätt till enligt skollagen, säger Inger Norman.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.