Österfärnebo skola Foto: SVT

Inget högstadium i Österfärnebo

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick föräldrarna i Österfärnebo beskedet att det fortfarande saknas en lärare som är behörig efter rekryteringen till högstadiet i Österfärnebo. Högstadieeleverna kommer därför få pendla till Jernvallsskolan och Sandviken i höst.

Skolchef Inger Norman gick idag ut med brev till föräldrarna där hon förklarade att lärare har rekryterats till skolan, men att det saknas en behörig lärare i dagsläget. Därför står Inger Norman fast vid beslutet att flytta undervisningen till Sandviken.

– En flytt nu innebär i praktiken nedläggning av högstadiet med stora konsekvenser för barnen och framtidstron i Österfärnebo. Vi anser därför att detta är en politisk fråga och ber kunskapsnämnden i Sandvikens kommun att underkänna beslutet på sitt sammanträde imorgon tisdag.

Det säger Österfärnebosockens utvecklingsgrupp i ett pressmeddelande till SVT.

Undermålig rekrytering

Vidare menar de att hanteringen med rekrytering har varit ”undermålig och regelvidrig”. De menar också att argumentet att undervisningen hänger på en saknad lärare är inte rimlig.

Skolor kan enligt skollagen bedriva undervisning utan formellt behöriga lärare. Läraren får då sätta betyg ihop med rektorn för skolan.

SVT Gävleborg söker Inger Norman för en kommentar.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.