Det är anställda inom området kompetensförsörjning som kommer att få gå från sina jobb. Som det ser ut nu varslas 38 anställda av totalt 68 medarbetare, enligt nämndens ordförande.
Kan ni inte lösa sparkravet på något annat sätt än att sparka folk?
– Det är klart att vissa besparingar går att göra på hyror av lokaler, förbrukningsvaror och liknande. Men de stora kostnaderna är ju personalen, säger arbetslivsnämndens ordförande Per-Ewert Ohlsson-Björk (C) till SVT Gävleborg.
Han fortsätter:
– Anledningen till dessa neddragningar beror på förlorade intäkter från bland annat Arbetsförmedlingen. Eftersom vi måste ha en ekonomi i balans så är det nödvändigt att minska våra kostnader i den icke lagstadgade verksamheten i samma utsträckning.
Minskade intäkter och ökade kostnader
Förutom förlorade intäkter från Arbetsförmedlingen är det också minskade intäkter från Migrationsverket och ökade kostnader för vuxenutbildning som ligger till grund för sparkravet.
– Kostnadsmässigt håller vi budget, men det är intäktssidan som har fallerat. Nu måste vi fundera på i vilken form förvaltningen ska finns kvar. Vad ska uppdraget vara och hur ska verksamheten bedrivs, säger Per-Ewert Ohlsson-Björk.
I och med varslet kommer den verksamhet som jobbar med insatser för långtidsarbetssökande, funktionshindrade och arbetssökande som är långtidssjukskrivna, att avvecklas. Insatserna kommer dock att finnas kvar, om än med kraftigt reducerade reurser.
Det här är Arbetslivsförvaltningen
Arbetslivsförvaltningens övergripande uppdrag är att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad genom jobb och studier för olika målgrupper i kommunen.
I detta ingår bland annat ansvar för etablering och integration av flyktingar med uppehållstillstånd.
Förvaltningen ansvarar också för bland annat svenskundervisning för invandrare, vuxenutbildning och aktiviteter för arbetssökande som leder till arbete eller studier.
Källa: Sandvikens kommun