Därför måste Sandviken betala ut extra ersättning till friskolor. Hör Lars Karlsson (S), ordförande i kunskapsnämnden. Foto: TT

Sandviken tvingas ersätta friskolor med miljoner – för att man själv går back

Publicerad

De kommunala skolorna i Sandviken har gått back de senaste åren, och nu straffas man dubbelt, för kommunen tvingas betala mångmiljonbelopp till friskolorna som inte har samma förutsättningar att år efter år gå med minusresultat.

– Det är aldrig roligt att behöva betala ut pengar men så här ser lagstiftningen ut, det är bara att gilla läget, säger Lars Karlsson (S), ordförande i kunskapsnämnden i Sandviken.

Skolpengen som friskolor får från kommuner baseras på den kommunala skolans fastslagna budget, men om budgeten spräcks har rättsfall sagt att skolpengen måste räknas upp, eftersom det ses som att kommunen har gett sig själv ett tillskott, och då ska friskolorna också ha det.

En skola får mest

Mest ersättning från Sandviken har Montessoriskolan fått, drygt 6 miljoner kronor för en åtta års period. Sammanlagt har drygt 7,2 miljoner kronor ur kommunens kassa gått till att uppräkna sju friskolors peng.

Hur gör ni för att det här inte ska hända igen?

– Vi försöker hålla vår budget, vi har uppföljningar varje månad och hoppas att vi kommer ner på ram. Det innebär att 2020 när vi står här i mars ska vi inte behöva betala ut några extra ersättningar till fristående skolor, säger Lars Karlsson (S).

Här är skolorna som Sandviken ersätter

Visa

Montessoriskolan: 6 195 444 kr

Prosperitas: 785 944 kr

Engelska skolan: 93 126 kr

Trollstugans förskola: 43 885 kr

Högbo förskola: 40 634 kr

Kunskapsskolan: 37 688 kr

Prolympia: 27 219 kr

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer