Skolan i Örebro vann tvisten mot kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten har gett Sverigefinska språkskolan i Örebro, som gått i konkurs rätt mot kommunen. Rätten anser att skolan fick för lite i skolpeng åren 2002–2009.

För skolan kom beslutet dock för sent. Sverigefinska språkskolan i Örebro hade sin sista skoldag för en vecka sen.

En mångårig tvist om skolpengen kastade en skugga över skolans verksamhet. Till slut drev skulderna skolan i konkurs. Nu anser kammarrätten att skolan fick för lite i skolpeng.

– Om domen hade kommit för två månader sen och om kommunen då fattat rätt beslut hade skolan aldrig försatts i konkurs, säger rektorn Matti Lautkoski.

Det pågår flera enskilda tvister om skolans bidrag. I våras förlorade skolan en av dem när tingsrätten beslutade att kommunen betalat skolan de erforderliga stöden.

Lägre stöd stred mot kommunallagen

Idag handlar det om kommunens beslut att ge språkskolan lägre stöd än till kommunala skolor. Beslutet stred mot kommunallagen eftersom friskolor har rätt till lika stort stöd som kommunala skolor. Kammarrätten har flera gånger fattat motsvarande beslut. Trots besluten har kommunen inte höjt stödet till skolan.

– Det är märkligt att inte rättvisa har skipats, trots att vi har fått rätt. Kommunen har ändå inte efterlevt domstolsbesluten och betalat oss lagenligt stöd.

Situationen för skolans elever ändras inte.

– Nu är barnen placerade runtom i Örebro. Många av dem mår inte alls bra. De rycktes upp från sin trygga skola och förskola. Det var verkligen jättetråkigt att beslutet kom två månader för sent, Lautkoski konstaterar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebron kielikoulu

Mer i ämnet