Språkskolans öde upprör

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Sverigefinska Riksförbundet borde bestämmelser om minoritets språkens ställning införas i skollagen.

Enligt Örebro kommun betalas en ersättning till konkursboet.

Örebro stad hör till det finska förvaltningsområdet. Men skolan fick ändå inget extra stöd, eftersom språkfrågan inte nämns i skollagen.

– Det kan vara så, att skolan i Örebro inte är den enda skola som förhandlar om pengar med en särskild kommun, säger Kaisa Syrjänen-Schaal, viceordförande av Sverigefinländarnas delegation.

Kammarrätten konstaterar att språkskolan i Örebro inte borde behandlats sämre än kommunala skolor då det gällde kommunala bidrag.

– Det blir väldigt tydligt i den här domen, konstaterar Syrjänen-Schaal.

De Språkliga rättigheterna borde skyddas i lag

Sverigefinska Riksförbundet, SFRF, kräver att skollagen uppdateras. Det är inte så förvånande, eftersom skolfrågor inte ingår i minoritetslagen. Lagen borde granskas.

– De språkliga rättigheterna borde skyddas i lag även i skolan allt från förskolan till högskolan. Här finns arbete för lagstiftarna, säger Raija Kärkkäinen från SFRF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebron kielikoulu

Mer i ämnet