Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför vill Sandvikenhus skatteplanera försäljningen av 400 bostäder. Hör finanschefen Johan Persson och kommunstyrelsens ordförande Peter Kärnström (S). Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Avancerad skatteplanering när Sandvikenhus säljer 400 lägenheter

Uppdaterad
Publicerad
När 400 lägenheter av det kommunala fastighetsbolaget Sandvikenhus ska säljas så vill man göra det med hjälp av skatteplanering.

–  Skatten är en kostnad för bolaget, vi tjänar hyresgästerna bäst om vi kan använda de pengarna till någonting annat, till exempel att rusta bostäder, säger Johan Persson, finanschef på Sandvikenhus AB.

Så går det till

– Det är laglig skatteplanering, men helt klart skatteplanering, för enda syftet är att få lägre skatt. Förlorare är staten som får lägre skatteinkomster, säger Peter Lindberg som är universitetsadjunkt i företagsekonomi och specialiserad på finansiering/kapitalanskaffning på Högskolan i Gävle.

Vad tänker du om att en kommun gör så här?

– Det är det allra vanligaste sättet att göra sådana här affärer. Men det är klart att när det är kommunala bolag kan man ha etiska synpunkter på förfarandet, ska kommunens bolag ägna sig åt att sänka skatten så mycket som möjligt...

Kommunalrådet försvarar planerna

Men hur lämpligt är det att en S-märkt kommun använder sig av en modell som går ut på att undkomma skatt?

– Det finns en viss skatteplanering i det här, säger Peter Kärnström (S) kommunstyrelsens ordförande i Sandviken. Men vi tycker det är bra att ge Sandvikenhus den här möjligheten för vi ska bygga bostäder och behöver finansiering.

Men skatteplanering, hur låter det i en S-ledd kommun?

– De är det regelverk vi har i Sverige. Tycker riksdag och regering att det inte fungera bra får de stifta om lagarna.

De kommunala fastighetsbolagen Gavlegårdarna i Gävle och Faxeholmen i Söderhamn har också använt sig av fastighetspaketering när de sålt delar av sitt lägenhetsbestånd de senaste åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer