Sandvikenhus ska sälja av 385 lägenheter inom allmännyttan. I bilden syns de fastigheter som ska säljas. Foto: Sandvikenhus

De här lägenheterna vill Sandvikenhus sälja

Publicerad

Sandvikenhus ska sälja av 385 lägenheter inom allmännyttan. Det berättade SVT Gävleborg i går. Och det är bland annat hyresgäster på Kalvdansvägen som kommer att beröras av försäljningen.

De berörda hyresgästerna bor på adresserna Kalvdansvägen 1–19, Killingvägen 1–27, Svarvargatan 7 och 9, Norra Götgatan 12, Hyttgatan 18, Barrsätragatan 19, Storgatan 33, Baldersgatan 4 och Brednäsgatan 19. Alla fastigheter finns i Sandvikens tätort. 

Kapital till nya bostäder

Anledningen till försäljningen är att få in pengar för att kunna bygga nytt. Enligt Sandvikenhus har man en bostadskö på över 20 000 personer och Sandvikens kommun har gett det kommunala bostadsbolaget i uppdrag att varje år tillföra 40 hyresbostäder fram till 2025. 

– För att uppfylla ägarens krav behöver vi frigöra kapital för att bidra till finansieringen av nyproduktion och investeringar i befintligt bestånd, säger VD Stefan Lundqvist i ett pressmeddelande.

Det var hösten 2018 som kommunfullmäktige fattade beslut om att ge Sandvikenhus i uppdrag att sälja upp till 400 lägenheter. Den nya fastighetsägaren kan vara utsedd under sommaren/hösten 2019.

Svarvargatan 7 i Sandviken. En av de fastigheter som Sandvikenhus nu ska sälja Foto: SVT

Därför säljer Sandvikenhus av lägenheter inom allmännyttan

Visa

Hyressättningen i Sverige vilar på samma principer oavsett om det är en privat aktör eller allmännyttan; hyresförhandlingslagen. Hyrorna kommer alltså inte att höjas utan förhandling med antingen Hyresgästföreningen Aros- Gävle eller Sandvikenboendet.

Försäljning kommer att ske till långsiktiga och seriösa aktörer som bidrar och samarbetar i stadsförnyelsearbetet och i det sociala engagemanget.

Sandvikenhus är mycket stora på marknaden med över 83 % av hyresrätterna i Sandviken (motsvarande siffra i hela landet är i snitt 59%). Sandvikenhus ser därför gärna fler ägare i Sandviken som förvaltar hyresfastigheter och såtillvida gör kommunen och bolaget mindre sårbart.

Sandvikenhus kommer även efter denna försäljning att vara den största aktören på marknaden.

Urvalet av bostäder baseras på såväl finansiella- som förvaltningskriterier.

Källa: Sandvikenhus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer