Hör vd:n för Sandvikenhus om Uppdrag Gransknings avslöjande. Foto: SVT

Lögner, gåvor och hot – så såldes issmältningsmedlet

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat att Sandvikenhus betalat kraftiga överpriser för vanligt vägsalt, våtservetter och sopsäckar. En bluff som kostade skattebetalarna över 900 000 kronor på ett halvår. I kvällens Uppdrag granskning berättar SVT vart pengarna har tagit vägen.

Det var med lögner, gåvor och hot som de unga telefonförsäljarna förmådde kommuntjänstemän att köpa förbrukningsvaror.

Den person som stod bakom beställningarna hos Sandvikenhus har slutat och ledningen där har bytts ut så vi vet inte om hen har fått erbjudanden om presentkort och värdcheckar.

I klippet ovan hörs vad Sandvikenshus nuvarande vd Stefan Lundqvist har att säga till SVT Gävleborg, i samband med Uppdrag Gransknings avslöjande.

Alla kommuner i Gävleborg gick på bluffen

Nu är det inte bara Sandvikenhus som gått på den här bluffen, utan 215 kommuner och 140 kommunala bolag runt om i Sverige har handlat av företagen i olika utsträckning.

Bland annat samtliga tio kommuner i Gävleborg. Och bolag som Gästrike Räddningstjänst, Gavlegårdarna och Gävle Energi har varit återkommande kunder.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.