Kommunala Sandvikenhus köpte issmältningsmedel som visade sig vara vanligt vägsalt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sandvikenhus köpte issmältningsmedel – blev lurade på hundratusentals kronor

Publicerad

Sandvikenhus har betalat närmare 700 000 kronor för ett issmältningsmedel, som vid analys visade sig vara vanligt vägsalt. Dessutom köpte man våtservetter och sopsäckar för kraftiga överpriser. Totalt betalade man över 900 000 på ett halvår. Det visar en granskning från SVT:s Uppdrag granskning.

Stefan Lundqvist är vd för Sandvikenhus.

– Jag är mycket irriterad på att det här kan hända, det handlar om hyresgästernas pengar, och det är precis sådant här som vi ska arbeta för att få bort, säger Stefan Lundqvist vd Sandvikenhus.

– Självklart har jag ett ansvar som ytterst ansvarig, men vi har enorma mängder fakturor att hantera. Men något sådant här får ju inte hända, säger Lundqvist.

Hyresgästernas pengar

Normalt inköpspris för salt är drygt 1 krona kilot. Sandvikenhus betalade 165 kronor kilot för de sammanlagt 4,5 ton issmältningsmedel man köpte in.

Under den här perioden har man också köpt in våtservetter och sopsäckar till kraftiga överpriser. Där har det kommunal bostadsbolaget spenderat närmare 200 000 kronor av hyresgästernas pengar.

Samtliga kommuner i länet

Förutom Sandvikens kommun har samtliga kommuner i Gävleborg, Hofors, Sandviken, Ockelbo, Hudiksvall, Ovanåker, Söderhamn, Bollnäs, Ljusdal och Nordanstig köpt salt, våtservetter, sopsäckar, lysrör, rengöringsmedel, avfettningsmedel, färgtoner och glimtändare till kraftiga överpriser. Men det är Sandvikenhus som handlat för de högsta beloppen.

Även kommunala bolag som Gavlegårdarna, Gästrike Räddningstjänst, Gävle hamn och Gävle Energi har köpt samma produkter till samma översatta priser.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Det här har Sandvikenhus köpt in och betalt för:

Visa

Issmältningmedel: 8 fakturor på totalt 691.821 kronor 

4,2 ton, 240 hinkar 165kr/kg

Våtservetter: 3 fakturor på totalt 187.796 kronor 

Sopsäckar: 3 fakturor på totalt 56.831 kronor 

Totalt, 936.445 kronor under perioden 11 november 2014 till 29 juni 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverigefakturorna

Mer i ämnet